Stabiliziranje naplate takse jedini način rješenja problema BHRT-a

13.06.2017. 13:01 / Izvor: Fena
Stabiliziranje naplate takse jedini način rješenja problema BHRT-a

Ovaj trenutno jedan od najskupljih sistema javne radiodifuzije u Evropi.

Menadžment Radio-televizije BiH (BHRT) i Udruženje BH novinari, uz podršku relevantnih međunarodnih institucija okupili su danas, po njihovoj procjeni, najrelevantnije ljude za opstanak javnog servisa u BiH na konferenciji na kojoj su apelirali na spas javnog radio-televizijskog servisa da BiH ne bi postala jedina država u Evropi koja nema javni servis.

Generalna direktorica Evropske radiodifuzne unije (EBU) Ingrid Deltenre istaknula je u pauzi konferencije, važnost medija te apelirala na nosioce vlasti u BiH da osiguraju slobodno i kvalitetno funkcioniranje sistema javnih medija u BiH.

Naglasila je da se to, prvenstveno može postići osiguravanjem izvora finansiranja koji su dostatni, a važno je uspostaviti i radno tijelo sačinjeno od svih konstitutivnih naroda koje bi odlučivalo o budućnosti i funcioniranju javnog sistema u BiH.

Upozorila je da je, ovaj trenutno jedan od najskupljih sistema javne radiodifuzije u Evropi te da je stoga potrebna hitna reforma javnog sistema u BiH.

Generalni direktor BHRT-a Belmin Karamehmedović ukazao je na kritičnu situaciju u BHRT-u te upozorio da je već za kraj ovog mjeseca najavljeno da će, jedan od preostala dva telekoma, prestati naplatu takse. Karamehmedović je naglasio da postoje političke partije koje žele riješiti taj problem, ali i one koje ga opstruiraju.

I voditelj Odjela za informacijsko društvo Vijeća Evrope Patrick Penninckx upozorio je da javni servis nije luksuz nego potreba te naglasio da je to prvi slučaj u Evropi da se „javni servis nađe na rubu bankrota“.

Resorni državni ministar Ismir Jusko iznio je podršku tog ministarstva BHRT-u te i izrazio očekivanja da će Odbor sistema što prije početi s revizijom postojećeg zakona. Ministarstvo je, kaže, donijelo određene odluke kojima je data finansijska podrška Javnom servisu, ali da je to „samo gašenje požara“.

"Promjena zakona, donošenje rješenja kojima će biti stabilizirana naplata RTV takse jedini je mogući način da bude riješen taj problem", naglasio je.  

Dvodnevna konferencija o nacionalnom radio-televizijskom servisu u BiH počela je jutros u zgradi BHRT-a, a nakon dva dana rada trebalo bi da rezultira uputama i prijedlozima o rješavanju izazova s kojima se javni servis suočava i daljnjem djelovanju javnog radio-televizijskog servisa u BiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti