MS & Wood ima ponudu da gradi fabriku u Hrvatskoj i Srbiji

21.06.2017. 12:54 / Izvor: Akta.ba
MS & Wood ima ponudu da gradi fabriku u Hrvatskoj i Srbiji

U Hrvatskoj kompaniji MS &Wood nude zemljište i objekte na 30 godina.

Bosna i Hercegovina suočava se sa velikim problemima, uvoz je znatno veći od izvoza, velika je nezaposlenost, plate su niske i ispod su svih standarda, zdravstveni sistem je loš te zbog svega navedenog dobar dio naših građana odlučuje se napustiti državu.

Muhamed Pilav, direktor MS&Wood smatra kako bez dramatičnog ubrzanog rasta u sektorima proizvodnje roba za izvoz bh. ekonomija i bh. društvo će da doživi kolaps.

Kaže kako je najgora zabluda za ekonomiju jedne države mišljenje da je jeftina radna snaga konkurentna prednost ekonomije.

"Da je to tačno Indija ili Bangladeš bi bili najbogatiji i najrazvijenjije zemlja na svijetu. Danas se nova vrijednost stvara na znanju, ne na mišičima", kazao je Pilav u okviru konferencije koju je organizovao CPCD u Sarajevu.

Veliki problem kompanijama, ali i radnicima stvaraju i nova opterećenja koja sa sobom nosi novi zakoni, prvenstveno Zakon na dohodak.

U kompaniji MS&Wood kaže Pilav su radili analizu primjene ovog Zakona koja je pokazala negativan rezultat, odnosno novi Zakon opterećuje troškove rada.

"Bez obzira na ovo mi do kraja godine u našoj fabrici moramo povećati plate uposlenicima, tako da će minimalna plaća u našoj fabrici za pripravnike biti 700 KM", kaže Pilav, pojašnjavajući  kako će na ovaj način doći do većeg troška rada, gubitka u konkurentnosti, koje nastoje kao i svi konpenzirati kroz modernizaciju proizvodnje, nabavku najmodernjih strojeva, što košta.

Kao primjer povoljnijeg poslovnog ambijenta navodi susjedne države koje su im dale ponudu da prave fabriku.

Srbiji nudi besplatno zemljište sa kompletnom infrastrukturom, te 5.000 do 7.000 eura ovisno u kojem bi se dijelu Srbije nalazila fabrika grant po svakom zaposlenom radniku.

"U Hrvatskoj nam nude zemljište i objekte na 30 godina, a za nabavku opreme nude nam 50 posto minimalni grant", kaže Pilav, dodajući kako kod nas nema niti jedna mjera koja neutralni efekat može kompenzirati.

Stoga je pitanje ostati u BiH ili otići u Srbiju ili Hrvatsku i biti konkurentniji.

E. Ko.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti