Namještaj za Ikeu pravit će se i u Foči

Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Namještaj za Ikeu pravit će se i u Foči

Poslovni partner iz Fojnice, koji proizvodi namještaj za svjetski poznatu Ikeu, zainteresovan je za pokretanje pogona u Foči.

01.07.2018. 09:33 / Izvor: Akta.ba

Poslovni partner iz Fojnice, koji proizvodi namještaj za svjetski poznatu Ikeu, zainteresovan je za pokretanje pogona u Foči u kome bi, prema prvim procjenama, posao moglo da dobije više od 300 radnika. Ali, prvo je potrebno obezbjediti sirovinu koje na prostoru fočanskog šumskog gazdinstva nema dovoljno. Zato bi, kaže načelnik opštine, trebalo uključiti i okolne opštine u regiji, javlja ATV.

Iako nije rečeno o kojem partneru je riječ, jasno je da se radi o kompaniji MS&Wood koja je jedina takva kompanija iz Fojnice koja proizvodi za Ikeu.

"Mislimo da tih kapaciteta na regiji ima. Jednom drugačijom raspodjelom, drugačijim odnosnom i drugačijim razmišljanjem o našoj zajedničkoj potrebi da zaposlimo toliki broj ljudi ne samo iz Foče nego i cijele regije, ovaj projekat je moguće realizovati, kaže Radisav Mašić, načelnik opštine Foča.

S tim se slaže i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Stevo Mirjanić. On je nakon sastanka sa Mašićem, poručuje da je priča o pokretanju  pogona za proizvodnju namještaja vrlo ozbiljna i da će za nekoliko dana o svemu izvjestiti vladu Srpske. Trebalo bi sagledati mogućnosti šumskih gazdinstava, ali i prerađivača iz Foče i okolnih opština, čime bi se pokušalo obezbijediti dovoljno sirovine za proizvodnju. 

"Ja sam lično optimista. Vladi ću predložiti ovu informaciju da je razmatra zbog prije svega ozbiljnosti investitora ili ozbiljnosti prerade koja treba da zaposli sutra toliki broj radnika," kaže Mirjanić.

Pogon koji je planiran da se pokrene u Industrijskoj zoni Brod na Drini, gdje je nekada poslovao ugašeni drvni gigant Maglić, proizvodio bi stolice i ostali namještaj, a kompletna proizvodnja bila bi namijenjena za izvoz.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti