U BiH iduće godine kreću centralizovane javne nabavke

27.06.2017. 15:27 / Izvor: Akta.ba
U BiH iduće godine kreću centralizovane javne nabavke

Na radionici su predstavnicima kantona predstavljena dva modela funkcionisanja centralnih nabavki.

U okviru implementacije projekta čiji je cilj pomoć organima kantona Federacije BiH u razvijanju centralnih javnih nabavki, Svjetska banka je u suradnji s Agencijom za javne nabavke BiH protekle sedmice organizirala radionicu na temu "Promocija centralnih javnih nabavki na kantonalnom nivou" u Sarajevu.

Na radionici je sudjelovalo oko 30 predstavnika svih kantona, predstavnika Svjetske banke te Agencije za javne nabavke BiH, između ostalih i šefica ureda Svjetske banke u BiH Tatiana Proskuryakova, te direktor Agencije za javne nabavke Đenan Salčin.

Dogovoreno je da će u ovoj fazi projekta eksperti ispred Svjetske banke uz podršku Agencije za javne nabavke odrediti četiri kantona koji će biti dio Pilot Projekta-osnivanje centralnih nabavnih organa na nivou kantona. Predstavnici AJN i Svjetske banke smatraju da bi se do aprila iduće godine moglo krenuti sa stvarnim nabavkama po sistemu centralnih nabavki.

Na radionici su predstavnicima kantona predstavljena dva modela funkcionisanja centralnih nabavki i to centralni nabavni organ koji bi značio formiranje nezavisnog nabavnog organa  ili zajedničke nabavke odnosno zajedničko provođenje javne nabavke svih kantona. S obzirom na jako puno raznolikosti u trenutnom funkcioniranju, kantoni će moći odabrati jedan od dva navedena modela. Na radionici se većina predstavnika kantona izjasnila za model formiranja "centralnog nabavnog organa", ali naravno krajnju odluku će donijeti vlade kantona.

"Kantoni će u narednih 30 dana dostaviti usaglašeni akcioni plan po kantonima, te strategiju centralne javne nabavke", navode iz Agencije za javne nabavke za portal Akta.ba.

Naime, pokretanje centraliziranih javnih nabavki na nivou kantona je očekivana reforma iz Strategije javnih nabavki za period 2016-2020 godina. Glavni cilj centralizacije javnih nabavki su uštede na finansijskom nivou i planu ljudskih resursa koji provode ove procedure.

Centralizovane javne nabavke su u susjednim zemljama kao i Europi, već provode baš zbog efikasnije kontrole trošenja javnih sredstava i boljih uslova.

Inače, ovo je druga faza projekta razvijanja centraliziranih nabavki na kantonalnom nivou. Prva faza se odnosila na prikupljanje podataka i informacija o godišnjem obimu nabavki po kantonima. 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti