Suša "spržila" 270 miliona KM, rastu cijene hrane

11.08.2017. 13:47 / Izvor: SRNA
Suša 'spržila' 270 miliona KM, rastu cijene hrane

Biljna proizvodnja u Srpskoj smanjena od 40 do 60 odsto, a u pojedinim područjima i do 80 odsto.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Stevo Mirjanić izjavio je danas u Banjaluci da je, zbog izrazite suše, biljna proizvodnja u Srpskoj smanjena od 40 do 60 odsto, a u pojedinim područjima i do 80 odsto, te da bi ukupna šteta mogla da bude oko 270 miliona KM. 

Mirjanić je naveo da će ukupan obim biljne proizvodnje biti smanjen sa 1,6 miliona tona na 1,2 miliona tona.

"To će imati negativan uticaj i na stočarsku proizvodnju. Ovakvi parametri imaće i negativan uticaj kada je riječ o ponudi i potražnji, što će uticati i na rast cijena", rekao je novinarima Mirjanić. 

On je istakao da je Vlada Republike Srpske sprovela i da će sprovesti niz mjera, među kojima je i isplata, do kraja ovog mjeseca, 50 odsto ovogodišnjih podsticaja koji iznose 60 miliona KM.

Mirjanić je podsjetio da su poljoprivrednicima isplaćeni svi podsticaji za prošlu godinu u iznosu od 60 miliona KM, a isplaćeno je i 20 miliona KM iz ove godine. 

"Vlada Srpske je obezbijedila dodatnih 10 miliona KM, od toga pet miliona KM za kapitalna ulaganja, odnosno navodnjavanje, i pet miliona KM za podsticaj novom ciklusu proizvodnje", istakao je Mirjanić i napomenuo da će u ovoj godini u agrarni sektor biti uloženo 185 miliona KM.

Prema njegovim riječima, Vlada Republike Srpske razrađuje čitav set mjera koji se odnose na poljoprivredu.

"To se odnosi na redovno izmirivanje obaveza po osnovu tekućih subvencija, a predložićemo odluku kojom se oslobađaju zakupci i koncesionari za poljoprivredno zemljište u visini od 50 odsto u narednih godinu dana", precizirao je Mirjanić i podsjetio da je u posljednjih osam godina u agrani sektor uloženo 890 miliona KM.

On je naglasio da će Vlada Srpske sa Investiciono-razvojnom bankom /IRB/ predložiti reprogram za obaveze poljprivrednih proizvođača za ovu godinu, ali i za poslovne banke koji su plasirale sredstva za poljoprivredne subjekte.

"Finansiraćemo, i već imamo jedan program, troškove pojačanog ispitivanja uzoraka na mikotoksine. Vlada Srpske će uputiti zahtjev zajedničim institucijama BiH da bude obezbijeđena zaštita domaće proizvodnje. To znači da bi trebalo da budu uvedeni mehanizmi definisani u Zakonu o spoljnoj trgovini, što znači ograničeni uvoz, sezonsko ograničenje i tome slično", naveo je Mirjanić.

On je napomenuo da je u toku razgovor sa osiguravajućim društvima da isplate sve premije za one koji su osigurali proiozvodnju.

"Razrađujemo i ovih dana će biti prezentovan novi model finansiranja agrarnih potreba koji će biti zasnovan na tri moguća stuba - finansiranje putem podsticaja, zatim sredstva IRB-a ili razvojne komponente Srpske i ostalih fondova i banaka", kaže Mirjanić.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti