Hercegovina: Vinogradari očekuju dobru godinu

15.08.2017. 08:19 / Izvor: Glas Srpske
Hercegovina: Vinogradari očekuju dobru godinu

Jako sunce ove je godine izuzetno godilo grožđu u domaćim vinogradima.

Jako sunce ove je godine izuzetno godilo grožđu u domaćim vinogradima, čiji je kvalitet veoma dobar, a prvi grozdovi s čokota sići će za dvadesetak dana.

Dok voćari i povrtari zbrajaju štetu zbog suše, vinogradari se ne žale. Iza njih je, po svemu sudeći, veoma dobra godina i po rodu, ali i kvalitetu grožđa. Sunce je, kako kažu, dobro nahranilo grozdove, pa šećera u njima neće manjkati.

Vlasnik i enolog u vinariji "Vukoje" iz Trebinja Radovan Vukoje ističe da će, po svemu sudeći, ova berba biti na razini one iz 2015. godine, kada je grožđe bilo vrhunskog kvaliteta, piše Glas Srpske.

''Berba šardonea i sorte pinot počet će do kraja mjeseca. Prinosi će biti nešto niži, ali će zato plodovi biti vrhunskog kvaliteta. Vino se pravi od polovice grožđa iz vinograda, što znači da količina nije presudna, već kvalitet. Neka od najboljih vina prave se od svega 250 grama grožđa po čokotu'', kaže Vukoje.

Vlasnik trebinjskog podruma "Popovac" Stevo Popovac naglašava da će visok slador odlikovati ovogodišnju berbu.

''Za nekoliko dana počinje berba sorte šardone, potom ćemo košare napuniti žilavkom i na kraju beremo grozdove vranca. Sudeći po slatkoći i kvalitetu grožđa, iz naše vinarije poteći će vrhunska vina'', rekao je Popovac.

Ističe da je za dobru kapljicu vina potrebna kvalitetna sirovina, a što je više sunčanih dana u godini, grožđe je slađe i za vino treba manje sirovine. Pojašnjava da kišne godine utječu na kiselost grožđa, pa je za proizvodnju vina potrebno više sirovine.

U vinariji "Jungić" u Čelincu, čiji se vinogradi prostiru na oko šest hektara, kažu da će prve grozdove skinuti početkom idućeg mjeseca.

''Situacija u vinogradima je za sada odlična, nadam se da će tako ostati i do početka berbe i da nas kiša neće omesti'', rekao je vlasnik vinarije Željko Jungić.

Najviše vinograda u RS zasađeno je na području Hercegovine, a nešto manje površine su u Banjaluci, Čelincu, Prnjavoru, Gradišci i Doboju.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti