U ZOI 84 zaboravili da upišu 18 miliona KM vrijedno zemljište

28.08.2017. 07:58 / Izvor: Nezavisne novine
U ZOI 84 zaboravili da upišu 18 miliona KM vrijedno zemljište

Federalni revizori ocijenili su negativnim finansijsko stanje u Kantonalnom javnom preduzeću "ZOI 84 - Olimpijski centar Sarajevo".

Federalni revizori ocijenili su negativnim finansijsko stanje u Kantonalnom javnom preduzeću "ZOI 84 - Olimpijski centar Sarajevo" navodeći da finansijski izvještaj ne prikazuje fer i istinito stanje imovine, obaveza i kapitala na dan 31. decembra prošle godine.

Zamjerke su upućene i na rezultat poslovanja, novčane tokove i promjene na kapitalu za godinu koja se završava na navedeni datum, u skladu sa prihvaćenim okvirom finansijskog izvještavanja. Ovo preduzeće mišljenje s rezervom dobilo je i kada je u pitanju poslovanje na godišnjem nivou i usklađenost te je konstatovano da nije revidiran, niti usaglašen plan o poslovanju, nisu provođeni postupci javnih nabavki te interne revizije.

Tako se u revizorskom izvještaju Ureda za reviziju FBiH konstatuje da zemljište ispod Olimpijskog kompleksa "Zetra", koje je prema zemljišnim knjigama u vlasništvu Društva, procijenjene vrijednosti 18.328.800 KM, nije evidentirano u poslovnim knjigama, što je imalo za posljedicu da su imovina i kapital potcijenjeni za navedeni iznos.

"Društvo je na dan 31. decembara 2016. godine iskazalo na poziciji datih avansa 505.820 KM, koji se odnose na kupljene prostorije u hotelu 'Bjelašnica' u 2012. godini. Navedena imovina nije evidentirana na odgovarajućoj poziciji, već u okviru datih avansa. Društvo je po osnovu unosa imovine, odnosno početnog priznavanja objekta 'Opservatorij na planini Bjelašnica' za vrijednost od 530.000 KM povećalo prihode, umjesto da je povećalo osnovni kapital, što je imalo za posljedicu da su prihodi i finansijski rezultat precijenjeni, a kapital potcijenjen za navedeni iznos", naglašeno je u izvještaju revizora.

Revizori su, takođe, zaključili da izvršenim popisom nije utvrđeno stvarno stanje imovine i obaveza, a samim tim nije izvršeno usklađivanje knjigovodstvenog sa stvarnim stanjem.

"Uprava Društva nije razmatrala plan poslovanja na godišnjem nivou, iako je postojala potreba, te u skladu sa njegovim ciljevima nije revidirala niti usaglasila plan poslovanja radi prilagođavanja kretanjima na komercijalnom tržištu. Uprava nije provodila postupke javnih nabavki u skladu sa procedurama propisanim Zakonom", ističe u izvještaju. Reviziori su skrenuli pažnju na to da ovo preduzeće obavlja djelatnost imovinom koja mu je data na upravljanje, a koja je u cijelosti u vlasništvu osnivača – Kantona Sarajevo.

"Odlukom Skupštine KS od 16. februara 2006. definisano je da će Skupština u roku od šest mjeseci odrediti koja prirodna bogatstva i dobra od općeg interesa i sredstva kojima posluje Društvo su u državnom vlasništvu, odnosno vlasništvo Kantona Sarajevo", piše u izvještaju revizora.

Međutim, do danas Skupština nije započela aktivnosti u vezi sa identifikovanjem i vrednovanjem imovine koja je data Društvu na upravljanje.

Edin Forto, poslanik Naše stranke u Skupštini Kantona Sarajevo, ističe da je izvještaj o finansijama i radu Uprava "ZOI 84" samo reprizirala od prošle godine, te da ova uprava nije sposobna voditi ovo preduzeće i da neće dobiti podršku poslanika ove stranke.

Mirza Čelik, poslanik SDA u Skupštini KS, ističe da je prošla godina bila uspješna kada je u pitanju poslovanje "ZOI 84", ali da je i dalje prisutno niz problema o kojima će Skupština KS svakako raspravljati.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti