Stanje u obrtništvu kao i u državi - teško

12.09.2017. 09:00 / Izvor: Oslobođenje
Stanje u obrtništvu kao i u državi - teško

Obrtnici su pokrenuli inicijativu za izmjenu 39 odredbi Zakona, od kojih veliki dio ipak neće biti promijenjen.

Obrtništvo u Federaciji Bosne i Hercegovine trenutno bilježi pad, a samim tim smanjen je i broj zaposlenih u obrtništvu, s obzirom na to da jedan obrt najčešće ima samo jednog zaposlenog. Razloga za to je mnogo, a Federalna obrtnička komora ih pokušava promijeniti kroz Zakon o obrtu, koji bi se uskoro trebao naći na drugom čitanju u federalnom parlamentu. Upravo su postojeća rješenja u zakonu, koja obrtnici žele promijeniti, najvjerovatnije i razlog lošeg stanja u obrtništvu.

Kako nam je kazao Željko Babić, predsjednik Federalne obrtničke komore, izmjene Zakona iz 2010. godine moraju uslijediti, jer on nije donesen da bi pogodovao obrtnicima.

AMBIJENT

"Mi trenutno imamo situaciju da obrtnici, ukoliko žele izvoziti ili uvoziti, moraju angažovati posrednika, platiti njegove usluge, što im povećava troškove repromaterijala. S druge strane, obrtnici ne mogu podizati kredite u komercijalnim bankama, jer ne primaju platu – tako je to regulisano Zakonom o PIO", kazao nam je Babić.

Na teritoriji FBiH egzistira više od 51 hiljadu obrtnika, a prema grubim pokazateljima, u obrtništvu je zaposleno oko 100 hiljada ljudi. Međutim, situacija u obrtništvu je kao i u državi, komplikovana i teška, ali obrtnička komora nastoji stvoriti povoljniji ambijent za korisnike. Zbog ovoga će uskoro sa jednom komercijalnom bankom biti potpisan ugovor o kreditiranju obrtnika, a u planu su i druge olakšice.

"Jedna komercijalna banka je prišla obrtnicima i do kraja mjeseca ćemo sklopiti ugovor prema kojem će obrtnici moći u toj banci podići kredit, što će im značajno olakšati poslovanje. S druge strane, već imamo dogovor sa firmom koja se bavi prometom naftnih derivata, koja će obrtnicima, koji dostave potvrdu iz svoje komore, omogućiti jeftinije gorivo. Sličan dogovor je i sa jednom osiguravajućom kućom, koja će obrtnicima dati popuste i bonuse. Sve ovo je već oprobano na TK-u i vjerujemo da su to recepti za uspjeh obrtništva u FBiH", kazao nam je Babić.

Uz ovo, obrtnici očekuju i pozitivne promjene u Zakonu. Kako nam je kazao Babić, a prema obećanju koje su dobili u toku javne rasprave, obrtnici bi mogli slobodno uvoziti i izvoziti, a neće imati ni ograničenja kada je riječ o školskoj spremi, zbog koje mnogi koji je nemaju nisu mogli otvoriti obrte, iako su majstori svog zanata.

Iako će novi zakon donijeti poboljšanja, obrtnici i dalje nisu zadovoljni, pogotovo zbog činjenice što je zakon nametnut.

TUĐI ZAKON

"Ovaj zakon pravi Svjetska banka i Evropska unija i zato naši ne smiju mijenjati neke odredbe. Znamo sigurno da će obrtnici i dalje odgovarati cijelom svojom imovinom, jer je to nešto što EU traži u svojim smjernicama. Ali mi ćemo se truditi da izmijenimo sve što je u našoj moći kako bismo stvorili obrtnički ambijent", dodao je Babić.

Ipak, situacija iz ostalih kantona nije se preslikala na Tuzlanski. Uprkos lošem trendu u FBiH, koji je uzrokovan lošim poslovnim ambijentom, ali i lošim zakonskim rješenjima, obrtništvo u TK-u je u blagom porastu. U ovom kantonu trenutno posluje više od 11 hiljada obrtnika, što je više od petine u cijeloj FBiH. Ozbiljne analize nisu pravljene, pa se razlozi za to ne znaju, ali ne odmaže ni tradicionalno bavljenje obrtništvom, kao ni pomoć Vlade TK-a.

"Programom kantonalnog ministarstva obrtništva u obrtništvo je uloženo 860 hiljada KM. To su značajna sredstva, koja su bila vjetar u leđa mnogim obrtnicima. Sad to treba očuvati", dodao je Babić.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti