IUSLLC omogućava strancima da lakše nauče bosanski jezik

05.10.2017. 10:04 / Izvor: Akta.ba

Kursevi su usmjereni na upoznavanje polaznika s osnovnom strukturom bosanskoga jezika.

U okviru IUSLLC-a organizuju se kursevi bosanskoga jezika za strance od 2014. godine koji su usmjereni na upoznavanje polaznika s osnovnom strukturom bosanskoga jezika.

Kako kažu u IUSLLC-u cilj je osposobiti polaznike za aktivnu komunikaciju s nativnim govornicima. Kurs podrazumijeva različite aktivnosti: dijaloge, vježbe čitanja, jezičke igre, vježbe usmjerene na unaprjeđivanje znanja iz gramatike, diktate, prijevode, diskusije na različite teme...

„Kroz učenje bosanskoga jezika polaznici uče o kulturi zemlje i njenim običajima. Kursevi prate Zajednički evropski referentni okvir za jezike. U praksi to znači da nudimo tri nivoa (A, B i C) pri čemu se svaki nivo sastoji od četiri modula. Nakon svakog nivoa te uspješno položenog pismenog i usmenog ispita polaznici dobivaju certifikate“, kazala je za Akta.ba profesorica Elena Kurtović.

Naglašava kako su stranci jako zainteresirani za učenje bosanskoga jezika.

"Polaznici pripadaju različitim generacijama i sferama društvenog djelovanja, od srednjoškolaca pa sve do osoba treće dobi, od učenika do diplomata. Također, dolaze iz različitih zemalja. Imamo polaznike iz Amerike, Australije, Azerbejdžana, Egipta, Holandije, Malezije, Mađarske, Njemačke, Rumunije, Turske... Ukratko, sa svih strana svijeta", istaknula je Elena.

Njena iskustva u radu sa strancima su izuzetna. Kaže, stranci su puni entuzijazma, žele naučiti ne samo bosanski jezik već ih zanima i naša historija, književnost, muzika...

"Istovremeno, u susretu s njima, učim i ja od njih. Radi se o plodotvornoj razmjeni ideja i modela učenja. Njihova pitanja su konstruktivna, direktna što me dodatno motivira da iznalazim bolja rješenja za različite dileme. U grupama se nalazi od pet do osam studenata što omogućava da se svakom od njih pojedinačno može posvetiti dovoljno vremena", kaže profesorica Kurtović, dodajući kako joj se polaznici najčešće žale da naši govornici radije komuniciraju s njima na engleskom nego na bosanskom, najvjerovatnije zbog toga što svi sagovornici nemaju strpljenja za one koji tek uče naš jezik.

"Ipak, oni žive okruženi bosanskim jezikom (neki su i stalno nastanjeni ovdje), i ne mogu ga izbjeći jer ga neprestano čuju – na ulici, u javnom prijevozu, na televiziji – i to u mnogome doprinosi njihovoj komunikaciji. Ono što im često govorim je da se ne plaše pogriješiti, jer smisao učenja jezika jeste komunikacija."

Ono što je jako važno istaknuti u cijeloj ovoj priči kažu u IUS  Life Centar za cjeložvitono učenje je da Centri za cjeloživotno učenje kakav je i IUSLLC osluškuju potrebe za različitim kompetencijama koje zahtijeva tržište rada.

"Ne mogu dovoljno naglasiti koliko je važno u našoj zemlji promovirati ideju cjeloživotnog učenja, ideju stalnog pristupa učenju i obrazovanju koja integrira formalno i neformalno učenje. Ova vrsta obrazovanja nudi različite programe za usavršavanje metodama za koje u klasičnoj formi obrazovanja često nema prostora. Stoga, pozivam sve vaše čitaoce da istraže šta to nudi IUS centar za cjeloživotno učenje, ulože u znanje te unaprijede svoje vještine i sposobnosti", zaključuje profesorica Kurtović.

PRIJAVE

Kurs za početnike nivou A 1.1 počinje 12.10.2017 u 17:00 sati i traje 25 sati (6 sedmica, utorkom i četvrtkom). Cijena kursa je 150 KM. Zainteresirani se mogu prijaviti online OVDJE

 

E. Ko.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti