Njemačka daje poticaje za ThermoFLUX kotlove i kamine

06.10.2017. 09:25 / Izvor: Akta.ba
Njemačka daje poticaje za ThermoFLUX kotlove i kamine

Njemački savezni ured za gospodarstvo i kontrolu izvoza nudi poticaj na kupnju ThermoFLUX kotlova i kamina na pelet.

Njemački savezni ured za gospodarstvo i kontrolu izvoza (Bundesamt für Wirtschaft und Ausfuhrkontrolle - Bafa) nudi poticaj na kupnju ThermoFLUX kotlova i kamina na pelet.

Katarina Ladan, voditelj komercijalnog odjela u ThermoFLUXu za portal Akta.ba kaže da se radi o državnoj subvenciji.

"Proizvođači kotlova i kamina čiji su proizvodi testirani na europskim institutima i koji su zadovoljli stroge propise po pitanju emisija štetnih plinova, te koji imaju iskorištenje preko 90% našli su se na listi Bafe i mogu ostvariti ovaj poticaj", navodi ona.

Poticaj iznosi 80 eura po kilovatu, a minimalno 2.000 eura po kaminu, te 3.000 eura po kotlu. Osnovni poticaj obuhvata kotlove na pelet, kotlove na pelet sa akumulacijskim spremnikom, te kamine na pelet sve to od 5 – 100 kw.

ThermoFLUX nudi dostavu kotlova i kamina na kućnu adresu u Njemačkoj, te se isti uz poticaj dobije potpuno besplatno.

Ističe da je ovaj poticaj na snazi već nekoliko godina, te da već ima mnoštvo korisnika.

"Prijaviti se može svatko tko ugradi naš kotao i kamin, poticaj je zagarantiran 100%. Mogu se prijaviti i privatna i pravna lica. Potrebno je samo kupiti naš kotao ili kamin, ugraditi ga i ispuniti obrazac za poticaj. Iznos poticaja je veći od cijene koju plaćate za kotao ili kamin", kaže Ladan.

Dodaje da je osim Njemačke ovaj poticaj moguće ostvariti i u Austriji i Sloveniji. Pravila prijave je potrebno potražiti na stranicama pokrajina, jer variraju.

"Kompletna EU uvela je smjernice za smanjenje ispuštanja štetnih plinova u atmosferu, te potiče grijanje na biomasu – obnovljive izvore energije, kao što je pelet. I BiH je na pravom putu te već potiče ugradnju kotlova na biomasu u institucije kao što su škole, bolnice i sl.", ističe ona.

Inače, ThermoFLUX je samo u 2016. godini prodao preko 10.000 kotlova i kamina, od čega je 30% izvezeno, a u 2017. očekuju oko 13.000.

S.B.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti