Protiv hrvatskog koncerna u našoj državi vodi se više postupaka

28.10.2017. 09:53 / Izvor: Fena
Protiv hrvatskog koncerna u našoj državi vodi se više postupaka

"Lex Agrokor" otvorio "specifičan stečajni postupak" koji predviđa da svi povjerioci prijave potraživanja.

Sarajevski advokat Branko Marić koji zastupa Agrokor za BiH izjavio je jučer na pres-konferenciji u Sarajevu da niko ne osporava postojanje potraživanja Sberbanke prema Agrokoru, ali je "Lex Agrokor" otvorio "specifičan stečajni postupak" koji predviđa da svi povjerioci prijave potraživanja nakon čega će biti odlučeno koja će biti priznata.

„To rješenje o priznanju predstavljat će osnov za daljnju naplatu potraživanja. Po meni je suština da ne treba dozvoliti da Sberbanka naplaćuje svoja potraživanja prije drugih povjerilaca“, potcrtao je Marić.

Pojasnio je da je u BiH trenutno u toku više postupaka koji su vezani za status i dugovanja kćerki-firmi Agrokora, a prvenstveno za priznavanje odluke Trgovačkog suda u Zagrebu o otvaranju postupka Izvanredne uprave.

„Ukoliko ta odluka bude priznata onda bi njeno dejstvo po hrvatskom zakonu bilo primjenjivano i na status i obaveze kćerki-firmi Agrokora u BiH, a odluka Kantonalnog suda u Sarajevu u tom postupku trebala bi biti donesena u narednim danima“, rekao je Marić.

Dodao je da je Sberbanka pokrenula četiri postupka prinudnog izvršenja i dva postupka za donošenje mjere osiguranja - pred Općinskim sudom u Sarajevu su pokrenuta dva postupka izvršenja protiv Agrokora i pred Općinskim sudom u Kiseljaku su pokrenuta dva postupka protiv Jamnice u kojim pokušavaju zaplijeniti dionice.

Marić je precizirao da su ti postupci pokrenuti po osnovu mjenice, a po Zakonu o izvršnom postupku BiH taj postupak može biti pokrenut po osnovu mjenice sa protestom, dok su postupci i u Sarajevu i u Kiseljaku pokrenuti po osnovu mjenica koje nisu imale protest.

„Takve mjenice ne mogu biti osnov za donošenje rješenja o izvršenju i polazeći od toga Općinski sud u Sarajevu je odbacio oba prijedloga za izvršenje, a Općinski sud u Kiseljaku je uočio da mjenice nemaju protesta i tražio njegovo dostavljanje. Protest je dostavljen ali je riječ o protestu mjenice koja nije protestirana u BiH nego pred notarom u Hrvatskoj, zbog čega u BiH nema nikakve pravne važnosti i kad je Općinski sud u Kiseljaku donio rješenje o izvršenju očigledno je to izgubio iz vida te je to rješenje nezakonito“, tvrdi Marić.

On očekuje da će po podnijetom prigovoru Općinski sud u Kiseljaku pomenuto rješenje o izvršenju staviti van snage.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti