Lager počeo proizvodnju na kopu Zlauša u RMU Kamengrad

31.10.2017. 09:16 / Izvor: Akta.ba
Lager počeo proizvodnju na kopu Zlauša u RMU Kamengrad

Firma Lager Posušje podružnica Sanski Most, trenutno na površinskom kopu "Zlauša" zapošljava 42 osobe-

Nakon posjete površinskom kopu nalazišta boksita kod Lušci Palanke, delegacije Općine Sanski Most i Vlade Unsko-sanskog kantona posjetile su površinski kop "Zlauša" rudnika mrkog uglja u Kamengradu, čiji je koncesionar firma Lager doo iz Posušja. Predstavnici kantonalnih i općinskih vlasti sa predstavnicima firme Lager razgovarali su o trenutnom stanju u ovom rudniku, potrebama koje imaju i eventualnim problemima s kojima se susreću u svom radu.

Predstavnici firme Lager d.o.o. izrazili su svoje zadovoljstvo i zahvalnost dosadašnjom saradnjom sa općinom Sanski Most i Vladom Unsko-sanskog kantona u procesu dobijanja potrebnih dozvola za rad i koncesija za iskop rude. Ministar privrede u Vladi Unsko-sanskog kantona Samir Sedić kazao je da je firma Lager doo jedna od rijetkih firmi na području Unsko-sanskog kantona koja uredno plaća svoje obaveze iz ugovora o koncesiji, a trenutno se čak nalaze u pretplati.

„Ohrabren sam činjenicom da na području općine Sanski Most ima dosta mineralnih sirovina i mi kao , Vlada USK želimo dati podršku lokalnim vlastima kada se radi o njihovoj eksploataciji. Ono što je I zanimljivo za ovo nalazište uglja u Kamengradu je da je eksploatator unaprijed platio koncesiju, što govori o njegovoj ozbiljnosti. Zbog toga ćemo mi podržati takve subjekte, a tome u prilog govori i to što je ovdje zaposleno značajan broj radnika koji su uredno prijavljeni i redovno primaju lične dohotke", istakao je premijer USK Husein Rošić.

Firma Lager doo Posušje podružnica Sanski Most, trenutno na površinskom kopu "Zlauša" zapošljava 42 osobe, a u skorijem planu je proširenje proizvodnje i ukupnog broja radnika na ovom kopu. Ono što je veoma bitno za sve građane Sanskog Mosta i šire regije je činjenica da se svakodnevno na kopu, Zlaušext mogu i sami snabdjeti ovim tradicionalnim energentom.

RTV USK

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti