Velika cijena neovisnosti medija u našem društvu

15.11.2017. 12:48 / Izvor: Akta.ba
Velika cijena neovisnosti medija u našem društvu

Cijena neovisnosti medija u našem društvu je velika, istaknuto je na uvodnoj konferenciji koja je organizirana danas u Sarajevu.

Cijena neovisnosti medija u našem društvu je velika, istaknuto je na uvodnoj konferenciji koju je danas u Sarajevu organizirao Centar za promociju civilnog društva, a u sklopu programa IMEP Program osnaživanja neovisnih medija.

Leila Bičakčić, direktorica Centra za istraživačko novinarstvo (CIN), kaže da novac dobro dođe, ali nije presudan kako bi novinari dobro mogli obavljati svoj posao. Ono što smatra važnim je da novinari imaju podršku kolektiva. To je osobito potrebno, kaže, kada imate na umu da živimo u društvu koje radi sve na tome da smanji transparentnost.
Navodi da imamo jedan od najmodernijih zakona o slobodni pristupa informacijama, ali da je problem u njegovoj implementaciji.

''Imate slučaj da predstavnici državnih organa svojevoljno tumače zakon i često onemogućavaju pristup informacijama unatoč tomu što je građanin vlasnik svakog dokumenta koji nastane u nekoj instituciji'', navela je ona.

Dodaje da im se često događa da čak i kada imaju sudske presude lesto nema  instrumenata  da dođu do  tih dokumenta.

Svi elementi ovog sustava rade na tome da novinara što više obeshrabe u potrazi za istinom.

Kolumnista Dragan Bursać istaknuo je da je cijena njegove neovinosti bila to da je morao, zbog prijetnji koji je doživljavao zbog javnog iznošenja svojeg mišljenja, nakratko otići iz države.

"Što se tiče novčanog iznosa može se reći da je cijena moje neovinosti je bila 15.000 KM koliko mi je trebalo za boravak u SAD-u u egzilu", kaže Bursać.

Borka Rudić, generalna tajnica Udruženja BH novinara, kaže da su neki mediji bili spremni platiti cijenu neovisnosti dok neki nisu.

No cijena za one koji su je platili bila je velika. Navodi da podatak da od 2006.-2017. u BiH imali 91 slučaj prijetnji novinarima od kojih su samo 24 riješene.

Željko Raljić, urednik web portala Istinito, kaže da je nekoliko puta dobio otkaz jer "nije znao misliti tuđom glavom".

Podsjetimo, IMEP je petogodišnji USAID-ov program koji podržava neovisnosti medija i slobodu izražavanja u BiH jačanjem održivosti medija, podizanjem kvaliteta medijskog sadržaja, izgradnjom kompetencija novinara, pružanjem pravne podrške medijima i novinarima, kao i aktivnim uključivanjem građana i građanki u medijski prostor, uz snažnu promociju neovisnih medijskih glasova u BiH.

D.K.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti