Blizu dogovora o Nacrtu strateškog okvira za reformu javne uprave

16.11.2017. 11:33 / Izvor: Fena
Blizu dogovora o Nacrtu strateškog okvira za reformu javne uprave

Refomisana javna uprava je sastavni dio Reformske agende te omogućava insistucionalni okvir za ekonomski rast, razvoj i zapošljavanje

Jedan od važnih uslova za pristupanje BiH Evropskoj uniji je i reformisana javna uprava, a taj posao u BiH zasad ide u dobrom pravcu – ukazao je danas koordinator za reformu javne uprave Dragan Ćuzulan.

Refomisana javna uprava je, kako je napomeno, sastavni dio Reformske agende te omogućava insistucionalni okvir za ekonomski rast, razvoj i zapošljavanje.

Ključni cilj jeste i da efikasna i operativna javna uprava bude na uluzi građanima.

Uoči konsultacija o Nacrtu strateškog okvira za reformu javne uprave za period 2017.-2022., Ćuzulan je rekao da je u pitanju usaglašeni dokument, sačinjen uz konsenzus i dogovor svih nivoa vlasti u BiH.

"Vrlo smo blizu konačnog dogovora o ovom dokumentu i mislim da će to biti novi pokretač ovog reformskog procesa", kazao je Ćuzulan.

Kordinatorka za reformu javne uprave RS-a Stojanka Ćulibrk je rekla da Nacrt strateškog okvira za reformu javne uprave za period 2017-2022. ne obuhvata općinski i kantonalni nivo, već je stav Vlade RS-a da fokus bude na institucijama Vijeća ministara BiH, vladama FBiH i RS-a te Brčko Distrikta.

"Svako proširivanje izvan tog okvira uložilo bi proces reforme javne uprave u BiH i time bi i rezultati bili dovedeni u pitanje, a definisani ciljevi, mjere i aktivnosti bili bi upitni", rekla je Ćulibrk.

Istakla je i da je stav Vlade RS-a da strateški okvir definiše samo one ciljeve i mjere koji su zajednički za pomenuta četiri nivoa vlasti, a da se sve ono što predstavlja razliku sistema javnih uprava i njihove specifičnosti definiše pojedinačnim provedbenim dokumentima.

Predstavnik Njemačkog društva za međunarodnu suradnju (GIZ) Mathias Mühle je naglasio da je BiH potrebna efikasna i efektivna javna uprava, jer je to jedan od ključnih preduslova za ekonomski napredak zemlje.

U javnoj upravi u BiH, navodi, trenutno ima dosta birokratskih prepreka, čime je usporeno i pružanje usluga građana te je takvo stanje neophodno prevazići.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti