Bh. kompanije spremne za izvoz piletine, kočnica u Briselu

17.11.2017. 08:11 / Izvor: Glas Srpske
Bh. kompanije spremne za izvoz piletine, kočnica u Briselu

Proizvođači pilećeg mesa iz BiH, uprkos obećanjima domaćih vlasti, još nisu dobili zeleno svjetlo za plasman na evropsko tržište.

Proizvođači pilećeg mesa iz BiH, uprkos obećanjima domaćih vlasti, još nisu dobili zeleno svjetlo za plasman na evropsko tržište, a neizvjesno je da li će i kada dobiti potrebne dozvole.

Inspektori Direkcije za zdravlje i hranu, reviziju i analizu Evropske komisije kontrolisali su od 26. septembra do 6. oktobra 2017. godine sektor peradarstva u BiH. Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović rekao je 9. oktobra da očekuje da će zvanični izvještaj Evropske komisije stići za tri sedmice i da će time četiri domaće kompanije dobiti dozvolu za izvoz mesa peradi na evropsko tržište. U nadležnim institucijama ističu da taj izvještaj još nije stigao i da ne znaju ni kada će doći.

- U skladu sa procedurama rada inspekcije iz EU očekujemo da službeno dobijemo preliminarni izvještaj o obavljenoj misiji na koji ćemo moći dati svoje komentare. Nakon toga konačni izvještaj biće i zvanično objavljen na stranici Direkcije za zdravlje i hranu, reviziju i analizu Evropske komisije. Trenutno nije moguće precizirati početak izvoza mesa peradi i proizvoda od mesa peradi na evropsko tržište. To u velikoj mjeri zavisi od institucija EU u Briselu - kazali su u Kancelariji za veterinarstvo BiH.

Inspektori EU kontrolisali su četiri kandidovana preduzeća koja imaju kapacitet za izvoz - "Madi", "Ovako", "Brovis" i "Agreks".

- Imali smo najave da će nalaz inspektora sa zatečenim stanjem stići za tri sedmice. Od toga je prošlo mnogo više, a zvaničnog oglašavanja i dalje nema. Vjerujemo da ima tu neki problem, ali računamo i na to da evropskoj administraciji treba izvjesno vrijeme da sve obradi i da nam zvanično saopšti njihove stavove. Ništa se ne može govoriti dok ne stigne izvještaj inspektora EU - kazao je direktor "Agreksa" iz Donjeg Žabara Predrag Miličić.

U kompanijama koje se spremaju za izvoz ističu da je već izvjesno da i u slučaju kada bi odmah dobili dozvolu sa isporukom mesa na evropsko tržište ne bi mogli početi prije iduće godine.

Spremni za utakmicu

Predrag Miličić kaže da BiH ima dovoljno piletine za izvoz.

- Naše firme imaju kapacitete za izvoz i mesa i jaja. Zbog toga možemo biti vrlo ozbiljni ponuđači na evropskom tržištu. Ne očekujemo megalomanske poslove, ali ako tržište bude prihvatalo naše proizvode možemo da garantujemo i kvalitet i da se cjenovno nosimo sa konkurencijom - rekao je Miličić.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti