Institucije od sada moraju objavljivati sve nabavke na Agenciji

04.12.2017. 14:09 / Izvor: Akta.ba
Institucije od sada moraju objavljivati sve nabavke na Agenciji

Na ovome Agencija neće stati. Naredne godine će korisnici imati mogućnost pregleda planova nabavki i realizacije ugovora.

Agencija za javne nabavke BiH u okviru unaprijeđenja sistema e-Nabavki danas je pustila pregled podataka o dodjelama ugovora, preglede izvještaja o sklopljenim direktnim sporazumima i ugovorima po konkurentskim zahtjevima. Ovo do sada nije bilo moguće pogledati na portalu, kazao je Đenan Salčin, direktor Agencije za javne nabavke BiH.

"Pregled podataka je moguće napraviti za sve ugovorne organe u BiH. Omogućen je i pregled okvirnih sporazuma sa pojedinačnim ugovorima, dodjela ugovora za neprioritetne usluge, kao što su hotelske i ugostiteljske usluge, pregled dodjeljenih ugovora koji su izuzeti od primjene Zakona o javnim nabavkama, pregled provedenih e-Aukcija i detalja o istim", kazao je Salčin.

Na ovome Agencija neće stati. Naredne godine planiraju raditi na unaprijeđenju sistema. Tako da će korisnici imati mogućnost pregleda planova nabavki i realizacije ugovora na javnom dijelu portala.

Najavljena je i mobilna aplikacija sistema e-Nabavki za Android, iOS i Windows, koja će biti razvijena primarno za ponudače koji učestvuju u postupcima javnih nabavki, elektronsko dostavljanje ponude od strane ponudača, elektronsko otvaranje ponuda i elektronska evaluacija ponuda.

Završetkom navedenog Salčin kaže kako će BiH dobiti potpuno informatiziran proces javnih nabavki od objave plana nabavki ugovornog organa, provođenja postupka, do dodjele ugovora i praćenja njihove realizacije, bez ijednog papira i sa 100% elektronskom komunikacijom između javnih organa, ponudača i poslovne zajednice.

Na ovaj način smatra Sallčin uvodi se jedna funkcionalnost koja će smanjiti broj postupaka bez obavještenja o nabavci.

Podcrtano je kako će Agencija u sistem uvesti opcionalnu objavu zahtjeva za informativnu ponudu po direktnom sporazumu, odnosno postupke vrijednosti do 6000 KM.

"Na ovaj način ćemo olakšati  zainteresovanim organima da na jednostavan način dođu do adekvatne ponude i u postupcima male vrijednosti, a istovremeno pomoći malim  poduzetnicima da lakše ušu na tržište javnih nabavki", pojasnio je Salčin, te dodao  kako su planirane izmjene i dopune postojećeg Zakona o javnim nabavkama, te je formirana radna radna grupa za izmjene Zakona, koja je počela sa radom.

Na press konferenciji novinarima je rečeno kako sistem e-Nabavki koristi 2.420 obveznika primjene Zakonao javnim nabavkama, odnosno ugovornih organa, te 7.680 domaćih i preko 1000 inostranih ponuđača koji učestvuju u postupcima.

U ovoj godini, do danas, objavljeno je preko 35 000 obavještenja na portalu, od čega je preko 19.200 obavještenja o nabavci  i preko 7420 obavještenja o dodjeli ugovora te dodatno 1883 godišnja obavještenja za neprioritetne usluge.

Naglašeno je kako se na portalu dnevno objavi između 100 i 150 različitih obavještenja.

E. Ko.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti