Projekat od 12 miliona eura za uštedu energije u domaćinstvima

12.12.2017. 12:43 / Izvor: Akta.ba
Projekat od 12 miliona eura za uštedu energije u domaćinstvima

U ciljelu priču uključena je i kompanija Pero iz Zenice kao prodavač koji isporučuje i prodaje prihvatljive (energetski efikasne) tehnologije.

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) u saradnji sa UniCredit Bankom u BiH potiče energetsku efikasnost domaćinstvima u Bosni i Hercegovini. U cilju navedenog sredinom ove godine je pokrenut i projekat ukupne vrijednosti od 12 miliona EUR koji ima za cilj uštedu u potrošnji energije i smanjenje emisije štetnih gasova.

FIRMA PERO U PROJEKTU

Banka nudi jedinstveni kreditni proizvod uz bespovratnu keš uplatu na korisnikov tekući račun kao poticaj za realizirani projekt. Kredit je namijenjen stanovništvu kojim se finansira kupovina materijala i opreme za renoviranje ili gradnju kuća i stanova s ciljem poboljšanja energetske efikasnosti u domaćinstvima u Bosni i Hercegovini.

U ciljelu priču uključena je i kompanija Pero iz Zenice kao prodavač koji isporučuje i prodaje prihvatljive (energetski efikasne) tehnologije.

U kompaniji Pero za Akta.ba su kazali kako su građani zainteresovani za ovaj projekat te na njihovu e-mail adresu svakodnevno pristižu upiti iz cijele Bosne i Hercegovine.

"Trenutno je realizovano nekoliko plasmana u Zenici vrijednosti blizu 13.000,00 KM, a očekujemo ih još mnogo više početkom nove građevinske sezone", kazali su u ovoj kompaniji.

​POTICAJNI BESPOVRATNI BONUS

Ono što privlači pažnju ovog projekta,  je da građani mogu ostvariti poticajni bespovratni bonus za ulaganja u rasponu od 15 do 35 posto od iznosa investicije ili iznosa kredita.

"Bitno je da materijali koji se koriste za gradnju ili renoviranje posjeduju certifikate o  energetski efikasnim materijalima Dakle, u obzir dolaze materijali i oprema koji posjeduju certifikate o energetski efikasnim proizvodima. Tu ubrajamo: materijale za termo-izolaciju (stiropor, kamena vuna...), fasadne sisteme, krovopokrivačke materijale, prozore i vrata, peći i kotlove na pelet itd", pojašnjavaju u Peru, naglašavajući da građanima obezbjeđuju sve potrebne certifikate od proizvođača materijala i dostavljaju banci na osnovu čega banka potvrđuje da je materijal energetski efikasan, odobrava kredit ako su ispunjeni svi uslovi  i obračunava poticajni bonus.

Svi materijali koji zadovoljavaju energetsku efikasnost  se mogu pronaći u prodajnim centrima kompanije Pero u Zenici, Jajcu, Maglaju i Varešu.

"Svakom potencijalnom kupcu na osnovu specifikacije materijala radimo predračun, te dajemo i savjetodavnu pomoć kako bi se dobilo optimalno rješenje", rekli su u kompaniji Pero, napominjući kako je jako bitno prepoznati važnost utopljavanja životnog prostora ulaganjem u energetski efikasne materijale i opremu čime se ostvaruje niz prednosti, kao što su: topliji dom, zdravija životna sredina, smanjenje emisije štetnih gasova, ušteda energije i novca, povećavanje vrijednosti nekretnine.

E. Ko.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti