Crnadak: Prioritet BiH je regionalna saradnja i stabilnost

16.12.2017. 08:56 / Izvor: Fena
Crnadak: Prioritet BiH je regionalna saradnja i stabilnost

Crnadak je uputio poziv građanima regiona da posjete Banju Luku, ali i druge destinacije u BiH, posebno planine u ovom zimskom periodu.

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak izjavio je jučer da je, uz evropske integracije, za BiH prioritet regiona saradnja i stabilnost.

"U tu oblast će ovo ministarstvo veoma mnogo da ulaže kako bi izgradili što bolje odnose u regionu", naglasio je Crnadak u Banjoj Luci, gdje je razgovarao s ambasadorima zemalja zapadnog Balkana - Srbije, Crne Gore, Albanije i otpravnikom poslova Republike Makedonije u BiH.

Tema sastanka će biti analiza zajedničkih aktivnosti i saradnje u regionu u prethodnoj godini, te aktivnosti planirane za 2018. godinu, kao i napredak na evropskom putu svih zemalja regiona i međusobna saradnja u oblasti evropskih integracija.

U prvom dijelu sastanka učesnike je pozdravio član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić.

"Razgovarali smo o odnosima u regionu u ovoj godini i dinamici rada u narendom periodu, među kojima je i veliki broj sporazuma", rekao je Crnadak novinarima.

Nije želio da kometariše dokument EU, koji navodno priprema EU, u vezi s pristupom zemalja zapadnog Balkana EU.

Istakao je da nije prikladno da komentariše dokument koji je u nastajanju, o kojem se samo pojavljaju nezvanične informacije.

Za brži pristup BiH EU važno je, podsjetio je, ispuniti uslove iz Reformske agende.

"Predstoji nam nastavak reformi u oblasti ekonomije, ali i da pomjerimo stvari u pravosuđu, koje ima poteškoća da se izbori s pitanjima ratnih zločina i korupcije i organizovanog kriminala. Najvažnije je i da se opšti politički ambijent popravi", naglasio je šef bh.diplomatije.

Ambasador Srbije u BiH Stanimir Vukićević je ukazao na važnost saradnje i stabilnosti u regionu.

Crnadak i ambasadori posjetiti su "Zimzograd" na Trgu Krajine u Banjoj Luci.

Crnadak je uputio poziv građanima regiona da posjete Banju Luku, ali i druge destinacije u BiH, posebno planine u ovom zimskom periodu.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti