BiH i Hrvatska potpisale provedbene ugovore o prihvaćanju vode

23.12.2017. 09:52 / Izvor: Fena
BiH i Hrvatska potpisale provedbene ugovore o prihvaćanju vode

Tijekom potpisivanja ugovora najavljena je i mogućnost sufinanciranja izgradnje zajedničkih objekata.

U Ljubuškom su u petak potpisani ugovori o isporuci/prihvaćanju vode za tri tzv. presječena sustava, odnosno vodoopskrbna sustava presječena državnom granicom, između predstavnika nadležnih jedinica lokalne samouprave i isporučitelja vodne usluge iz Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Naime, u okviru dugogodišnje bilateralne vodnogospodarske suradnje temeljem Ugovora o uređenju vodnogospodarskih odnosa između Vlade Republike Hrvatske i Vijeća ministara Bosne i Hercegovine iz 1996. godine, sklopljen je i Ugovor između hrvatske Vlade i Vijeća ministara Bosne i Hercegovine o pravima i obvezama korištenja voda iz javnih vodoopskrbnih sustava presječenih državnom granicom - Ugovor o presječenim sustavima.

Na temelju navedenog ugovora, zainteresirane stranke, spomenuti isporučitelji vodnih usluga i nadležne jedinice lokalne samouprave – gradovi i općine dviju država, čiji su sustavi javne vodoopskrbe presječeni državnom granicom, potpisali su provedbeni ugovor o isporuci/prihvaćanju vode.

Tako su potpisana tri takva provedbena ugovora o isporuci, odnosno prihvaćanju vode koje je u ime nadležnih jedinica lokalne samouprave, suvlasnika Vodovoda Dubrovnik d.o.o, i nadležnih isporučitelja vodne usluge potpisao gradonačelnik Grada Dubrovnika Mate Franković i načelnik Općine Neum Živko Matuško te direktorica Komunalnog Neum d.o.o. Ljuba Goluža, zatim gradonačelnik Grada Vrgorca Ante Pranić i načelnik Općine Ljubuški Nevenko Barbarić te direktor isporučitelja vodne usluge Parkovi d.o.o. Ljubuški Vedran Markotić, dok je treći ugovor potpisao gradonačelnik Imotskog Ivan Budalić, u ime svih jedinica lokalne samouprave suvlasnika Vodovoda Imotske krajine d.o.o. te načelnik Općine Posušje Branko Bago.

Državni tajnik ministarstva zaštite okoliša i energetike Republike Hrvatske Mario Šiljeg ocijenio je ovo potpisivanje krunom dvadesetogodišnjeg rada od kada datiraju prvi ugovori između BiH i RH o zajedničkoj brizi za vodoopskrbne djelatnosti.

Osim ova tri današnja sporazuma u kojima je participiralo devet jedinica lokalne samouprave iz Hrvatske i tri jedinice lokalne samouprave iz BiH, Šiljeg je najavio skoro potpisivanje još dva sporazuma, a Ministarstvo zaštite okoliša i energetike radit će u sljedećem razdoblju i na potpisivanju sličnih ugovora za područje pročišćavanja i otpadnih voda.

"Smatramo da, ako nemamo adekvatnu zaštitu voda i s jedne i s druge strane granice, onda nemamo ni potpuno urađen posao, i u tom smislu u idućem kvartalu sljedeće godine krenut će se s pripremama i na ugovoru za područje pročišćavanja i otpadnih voda", rekao je Šiljeg. 

Direktor Agencije za vodno područje Jadranskoga mora i ujedno predsjednik bh. dijela povjerenstva za vodnogospodarske odnose Republike Hrvatske i BiH Damir Mrđan ocijenio je potpisivanje provedbenih ugovora od iznimnog interesa za sve lokalne sredine, u smislu kvalitetnijeg življenja i opskrbe vodom bilo u jednoj ili drugoj državi.

"Ne vidim da bi granica trebala biti zapreka isporuke pitkih vode kako na jednu stranu granice,  tako i na drugu", zaključio je Mrđan.

"Hrvatske vode će pomoći komunalna poduzeća s hrvatske strane da ulože u daljnji razvitak i održavanje sustava s one strane BiH, kako bi istovremeno i žitelji Hrvatske imali sigurnost vodoopskrbe, a ujedno im omogućili bolje sustave vodoopskrbe na području BiH", ustvrdio je Zoran Đuroković, generalni direktor Hrvatskih voda.

Tijekom potpisivanja ugovora najavljena je i mogućnost sufinanciranja izgradnje zajedničkih objekata za sustave koji su zajednički građeni ili će biti građeni te sudjelovanje zainteresiranih stranaka u pokrivanju dijela troškova investicijskog održavanja zajedničkih objekata u odnosu na odobrenu količinu vode koja se može isporučiti.

Svečanom potpisivanju nazočili su, uz ostale, predsjednik Vlade Hercegovačko-neretvanske županije Nevenko Herceg i dopredsjednik Vlade ZHŽ-a i ministar financija Toni Kraljević te predstavnici Ministarstva zaštite okoliša i energetike RH i Hrvatskih voda na čelu s državnim tajnikom Mariom Šiljegom.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti