Diplomatski pasoši BiH za Pjanića, Bošković, Gajić i Petković

23.12.2017. 10:05 / Izvor: Fena
Diplomatski pasoši BiH za Pjanića, Bošković, Gajić i Petković

Poznatom fudbaleru Juventusa Miralemu Pjaniću će ovog vikenda biti uručen pasoš.

Fudbaler Miralem Pjanić, Dijana Bošković, najbolja odbojkašica Evrope, rodom je iz Hercegovine, zatim doktorica Snježana Gajić iz Banje Luke, te Sara Petković iz Banje Luke dobili su diplomatske pasoše, koje po diskrecionom pravu dodjeljuje ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak.

Podsjetio je da kao ministar ima pravo da uruči pasoš bilo kojem državljaninu BiH po diskrecionom pravu. U proteklom periodu to nije uradio nijednom, jer smatrao je da će derogirati tu mogućnost, ukoliko je često koristi.

"Moja želja je bila da nađemo nešto što vrijedi i što će imati širi kontekst", rekao je Crnadak i podsjetio da doktorica Gajić i njena porodica vode borbu protiv Laforine bolesti ne samo za svoju djecu, već i svu drugu.

Sara Petković također pomaže u borbi Gajića s Laforinom bolesti.

Poznatom fudbaleru Juventusa Miralemu Pjaniću će ovog vikenda biti uručen pasoš, a Crnadak ističe i da se i on uključio u ovu akciju. Pjanić će početkom naredne godine prirediti humanitarnu večeru na kojoj će prisustvovati fudbaleri njegovog matičnog kluba i njihove kolege iz Italije.

"To je jedna vrsta sportsko-humanitarne aktivnosti za koju smo ocijenili da zaslužeje ovakakv tretman", rekao je šef bh. diplomatije.

Diplomatski pasoš ide i Dijani Bošković, najboljoj odbojkašici Evrope, a bit će joj uručen naredne godine. I ona će, kazao je Crnadak, pozvati sve saigračice u klubu u Istanbulu da se priključe podršci borbi za pronalaz lijeka za Laforiju bolest.

Srce Tatjane Gajić prestalo je da kuca 14. oktobra 2014. u 23. godini, nakon sedam i po godina borbe s Laforinom bolesti.

Njena sestra Milana se još bori, a njihova majka Snježana je rekla da tragedija njihove porodice pokazuje da dobri gestovi ujedinjuju ljude i svijet.

Laforina bolest je neizlječivo progresivno neurološko oboljenje koje zdravo dijete neumitno vodi ka gubitku intelektualnih i tjelesnih sposobnosti i fatalnom ishodu.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti