Pekari najavljuju poskupljenja

24.12.2017. 09:14 / Izvor: Federalna.ba
Pekari najavljuju poskupljenja

Iako Zakon o akcizama još nije ni stupio na snagu, njegovo usvajanje već bi, prema najavama, moglo dobiti prvi negativan epilog.

Iako Zakon o akcizama još nije ni stupio na snagu, njegovo usvajanje već bi, prema najavama, moglo dobiti prvi negativan epilog. Naime, proizvođači najavljuju potpuno gašenje domaće proizvodnje, a trgovci nova poskupljenja.

Usvajanjem ovog zakona postat će operativno više od 850 miliona eura već dogovorenih kredita. Entitetska ministarstva akcenat su stavila na izgradnju puteva, što je, kako navode, preduslov za brzi ekonomski razvoj. U našem slučaju - razvoj zemalja okruženja, kojima će novoizgrađene ceste omogućiti lakši uvoz robe u BiH, s obzirom na to da se u razvoj domaće proizvodnje ne ulaže gotovo ništa.

"Doći će dan da neće više imati ko biti ni ministar ni načelnik, jer nema naroda. Vidite i sami da sela puste", priča proizvođač Savo Bakajlić.

Najbolji pokazatelj jesu sjetvene površine kojih je za 30% manje nego prošle godine. Dodatni namet - akcize na gorivo koje čini 70% troškova proizvodnje, tvrde, ugasit će proizvodnju.

„Ne znam na koji način mi to možemo izvesti, ako u traktor kojim danas radim trebam nasuti 700 maraka goriva! Ima li iko normalan da sračuna i kaže - tebi se to isplati ili ne isplati“, kaže predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača Semberije Boško Radić.

A regresirano gorivo – „ plavi dizel“ - godinama je mrtvo slovo na papiru. S takvom agrarnom politikom domaći proizvođači ne mogu biti konkurentni ni na vlastitom tržištu.

„Makar su za toliko manje konkurentni, jer je plavi dizel svugdje u svijetu određen i svi ga imaju, jedino ga nema naš poljoprivrednik“, navodi Dušan Nešković, pomoćnik ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa.

„Čime ćemo mi konkurisati u EU? Iza njihovog proizvođača stoji država, iza nas ne stoji niko", ističe Bakajlić.

Potvrđuje to i neusvajanje strategije ruralnog razvoja, zbog čega naša zemlja godišnje gubi više od 30 miliona eura direktnih grantova i investicija namijenjenih za sektor poljoprivrede.

„Očekujemo da ćemo imati pozitivno mišljenje i da će Vijeće ministara strategiju moći usvojiti do kraja ove godine. Pozivam vlade entiteta, pogotovo Vladu RS-a da dobijemo ovo pozitivno mišljenje, ali i Ministarstvo za vanjsku trgovinu i ekonomske odnose da napravi hrabri iskorak i strategiju pošalje Vijeću ministara da je razmotrimo i usvojimo“, navodi Denis Zvizdić, predsjedavajući Vijeća ministara BiH.

Do tada, očekuje nas novi talas poskupljenja  Prvi su to najavili pekari. „To će biti blago povećanje od nekih 10%, ali opet ćemo pratiti situaciju na tržištu“, kaže Radenko Pelemiš, predsjednik Udruženja pekara Semberije.

Na proljeće nas očekuje poskupljenje voća i povrća, što će zbog subvencija jeftinoj robi iz uvoza samo omogućiti bolji plasman na našem tržištu. Proizvođači će do tada bar imati nove puteve na kojima će, tvrde, organizovati proteste.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti