RAK: Dobili smo zahtjeve za kupovinu ATV i TV1

10.01.2018. 09:27 / Izvor: Faktor
RAK: Dobili smo zahtjeve za kupovinu ATV i TV1

Regulatorna agencija za komunikacije BiH (RAK) primila je zahtjeve za akviziciju Alternativne TV iz Banje Luke i TV1 iz Sarajeva.

Regulatorna agencija za komunikacije BiH (RAK) primila je zahtjeve za akviziciju Alternativne TV iz Banje Luke i TV1 iz Sarajeva, potvrđeno nam je iz ove agencije.

U posljednjih desetak dana u domaćim medijima su se pojavile vijesti o čak dva velika medijska transfera.

Najprije je neposredno prije nove godine objavljeno kako građevinski magnat Slobodan Stanković, vlasnik kompanija Integra i Integral inžinjering, kupuje banjalučku Alternativnu televiziju (ATV).

Desetak dana nakon toga je objavljena i informacija kako sarajevsko Oslobođenje, odnosno vlasnik ove novinske kuće Mujo Selimović, kupuje televizijsku stanicu TV1. Ovu akviziciju za Faktor potvrdio je i sam Selimović.

Međutim, da bi se ove kupoprodaje i obavile, neophodno je da se provede procedura u RAK-u.

"Korisnik dozvole ne može, djelomično ili u cjelini, prenijeti dozvolu ili odrediti drugog korisnika prodajom ili posebnim ugovorom. Agencija može, po zahtjevu korisnika dozvole, izvršiti prenos dozvole na novo fizičko ili pravno lice samo u slučaju reorganizacije poslovanja postojećeg korisnika dozvole kada se vrši spajanje, pripajanje, podjela ili promjena oblika pravnog lica, odnosno obrta, ili više njih koji su korisnici dozvole, i to ukoliko postoji prethodna pismena saglasnost svih vlasnika/suvlasnika korisnika dozvole za takav prenos. Svaka promjena u originalnom vlasništvu korisnika dozvole veća od pet posto učešća predstavlja parcijalni prenos vlasništva i zahtijeva prethodnu pismenu saglasnost Agencije", kazali su nam u RAK-u, pozivajući se na Pravila o pružanju audiovizuelnih medijskih usluga.

U RAK-u napominju kako će Agencija svaki zahtjev za odobrenje promjene u vlasničkoj strukturi ispitati u skladu sa internim procedurama i svim primjenjivim propisima, uključujući i relevantne propise vezane za efikasno korištenje radiofrekvencijskog spektra.

Interesovalo nas je da li postoje prepreke u slučaju kupovine TV1, jer bi time ista osoba postala vlasnik i štampanog i elektronskog medija.

"Što se tiče pitanja vlasništva u različitim vrstama medija, u BiH još uvijek ne postoji zakon o medijskoj koncentraciji kojim bi se regulisala zaštita od nedozvoljene medijske koncentracije, tako da ne postoje ograničenja koja bi se odnosila na slučaj koji navodite", rečeno nam je u RAK-u.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti