Uz podršku USAID-a 13 firmi iz dijaspore otvorilo 80 radnih mjesta

17.01.2018. 12:41 / Izvor: Akta.ba
Uz podršku USAID-a 13 firmi iz dijaspore otvorilo 80 radnih mjesta
OTVORI GALERIJU

Kompanije koje su dobile sredstva dolaze iz metalskog, prehrambenog, tekstilnog i IT sektora, te poljoprivrede.

Danas su u Biznis centru bh. dijaspore u Sarajevu predstavljeni korisnici bespovratnih sredstava grant programa koji realizuje USAID Projekat "Jačanje uloge dijaspore u ekonomskom razvoju Bosne i Hercegovine".

Riječ je o prvom krugu realizacije podrške malim i srednjim preduzećima koja su pokrenuta investicijama bh. dijaspore.

"Predstavili smo 13 kompanija-korisnika, a ukupni iznos potpore je 391.000 KM, te je očekivana ukupna investicija koja će proizaći iz predloženih projekata oko 1 400 000 KM. Dijaspora osigurava direktne veze sa kompanijama u inostranstvu koje već imaju razvijene modele poslovanja, otvara prostor prema stranim tržištima i nudi svoje znanje i kapital koje je nužno za pokretanje posla. USAID kroz ovaj program zapravo ohrabruje i dodatno olakšava prvi korak na tom putu“, poručio je Andrew Boegel, direktor Odjela za ekonomski razvoj Misije USAID-a u Bosni i Hercegovini.

"Ovo je samo početak, budući da planiramo još dva otvorena poziva za 2018. godinu. Na tome nećemo stati, te očekujemo širenje mreže investitora iz bh. dijaspore kroz ove aktivnosti. Također, kroz Biznis centar bh. dijaspore i tehničku podršku krug kompanija kojima pružamo podršku ide znatno šire od samog grant programa. Želimo osigurati lokalnom poduzetniku što je moguće više šansi da radi, ulaže, povezuje se i napreduje. Vrijeme je da širimo dobre i uspješne priče", zaključio je Boegel.

USAID Projekat "Jačanje uloge dijaspore u ekonomskom razvoju Bosne i Hercegovine" najavljuje otvaranje novog poziva do kraja marta, a u narednom periodu se očekuje nastavak aktivnosti na jačanju Savjetodavnog vijeća investitora iz bh. dijaspore (DIAC), Biznis centra bh. dijaspore i online platforme za poslovno povezivanje Diasporainvest.  

Kompanije kojima su uručena sredstva su: Sućo, Movida, Probosing, FANA - Arifagić, Te Ora, Lumitic, Freund, ADV Pax, Code Line Solutions, Talbot, BMT, Master Enginiring i Sitex.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti