POZDRAVLJENA INICIJATIVA

Diaspora Invest: SEPA bi olakšala dijaspori slanje novca u domovinu

07.07.2023. 08:24 / Izvor: Akta.ba
Diaspora Invest

Jedinstveno područje plaćanja u eurima (SEPA) je inicijativa koja ima za cilj stvaranje usklađenog i integrisanog evropskog tržišta za plaćanja.

Jedinstveno područje plaćanja u eurima (SEPA) je inicijativa koja ima za cilj stvaranje usklađenog i integrisanog evropskog tržišta za plaćanja. Kako Bosna i Hercegovina razmatra pridruživanje SEPA-i, važno je istražiti potencijalne prednosti koje bi takav korak donio zemlji, saopćeno je iz USAID-ovog projekta Diaspora Invest.

Nakon jučerašnjeg sastanka koji je organizovao USAID kroz svoj projekat Diaspora Invest, na kojem su učestovali predstavnici Centralne banke Bosne i Hercegovine, Udruženja banaka BiH, Federalnog ministarstva finansija Federacije BiH, kancelarije Svjetske banke u BiH i Delegacije Europske unije u BiH, razloga za optimizam ima.

Kako se navodi, svi učesnici su pozdravili ovu inicijativu, ali i poručili da je veliki posao tek pred bankarskim i finansijskim sektorom kako bi BiH postala punopravna članica SEPA-e.

"Pridruživanjem SEPA-i, Bosna i Hercegovina bi imala koristi od pojednostavljenih međunarodnih plaćanja, eliminirajući potrebu za višestrukim bankovnim odnosima i smanjujući troškove transakcija. SEPA nudi standardizirane instrumente plaćanja, poput SEPA kreditnih transfera i SEPA direktne naplate, koji olakšavaju brže, učinkovitije i jeftinije transakcije unutar SEPA područja", pojašnjavaju iz USAID projekta Diaspora Invest, koji kroz aktivnosti olakšavanja pristupa finansijama žele omogućiti nove prilike bh. dijaspori da uloži svoja sredstva u domovinu kroz inovativne finansijske instrumente i mehanizme. 

Integracija platnih sistema širom SEPA regije bi, kako se ističe, potaknula veću trgovinu i investicije, promovirajući ekonomski rast i razvoj u Bosni i Hercegovini. 

"SEPA bi pojednostavila procese plaćanja za građane Bosne i Hercegovine. Korištenjem SEPA kreditnih transfera pojedinci bi mogli izvršavati plaćanja u eurima širom SEPA područja koristeći jedan bankovni račun, eliminirajući potrebu za više valuta i načina plaćanja. Ova praktičnost bi koristila građanima, strancima i turistima, promovirajući financijsku inkluziju i turizam", napominje direktor Udruženja banaka u BiH Berislav Kutle. 

Inače, SEPA se pridržava strogih sigurnosnih standarda koji osiguravaju integritet i povjerljivost plaćanja.

Usvajanjem snažnih sigurnosnih mjera SEPA-e, Bosna i Hercegovina bi poboljšala svoju platnu infrastrukturu i zaštitila potrošače od prevara i neovlaštenih aktivnosti.

To bi, kako je ocijenjeno, povećalo povjerenje u finansijski sistem, kako na domaćem tako i na međunarodnom nivou. 

"Pridruživanje SEPA-i bi zahtijevalo usklađivanje platnih sistema i praksi Bosne i Hercegovine sa standardima SEPA-e. Ovo usklađivanje bi potaknulo interoperabilnost i kompatibilnost s europskim partnerima, olakšavajući međunarodnu trgovinu i investicije. Također bi omogućilo jednakopravnost za domaće i strane kompanije koje posluju u Bosni i Hercegovini", naglašeno je na današnjem sastanku.

Istovremeno je ocijenjeno kako bi pristup Bosne i Hercegovine SEPA-i označio bližu integraciju u evropski finansijski sistem, te da bi ova integracija mogla dovesti do poboljšanog pristupa finansiranju i investicijskim mogućnostima, kao i povećane stabilnosti bankarskog sektora. 

"Pridruženje Jedinstvenom evropskom području plaćanja (SEPA) donijelo bi mnoge prednosti Bosni i Hercegovini. Iz perspektive onoga što USAID radi kroz Diaspora Invest projekat, kao posebno važnim se predstavlja olakšavanje pristupa naše dijaspore prenosu sredstava iz drugih zemalja u domovinu. Doznake iz dijaspore čine 14% BDP-a, a taj procenat se odnosi samo na doznake kroz bankarski sektor. Sa nižim troškovima transfera novca, manje novca će se prenositi u 'sivoj zoni', što će donijeti koristi i za državu, i za banke, ali i za građane", zaključuju iz Projekta. 

Učesnici sastanka su utvrdili okvirni plan aktivnosti i odgovornosti učesnika u procesu pridruživanja SEPA-i.

Kako Bosna i Hercegovina razmatra svoje opcije, važno je uzeti u obzir potencijalne dugoročne dobiti koje članstvo u SEPA-i može ponuditi u smislu ekonomskog rasta, stabilnosti i integracije u Evropsku uniju. U tom kontekstu sastanak, na kojem se razmatrala tehnička podrška USAID-a na ovom putu, predstavlja jedan od koraka naprijed ka potpunom uključivanju BiH u savremene finansijske tokove, navodi se u saopćenju.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti