Indeks okolišne učinkovitosti: BiH najlošije ocijenjena zemlja u Evropi

26.01.2018. 12:43 / Izvor: Akta.ba
Indeks okolišne učinkovitosti: BiH najlošije ocijenjena zemlja u Evropi

Bosna i Hercegovina, prema aktuelnom indeksu okolišne učinkovitosti, zauzima 158. mjesto na listi od 180 zemalja.

Bosna i Hercegovina, prema aktuelnom indeksu okolišne učinkovitosti, zauzima 158. mjesto na listi od 180 zemalja.

"Ubjedljivo smo najlošije ocijenjena zemlja u Evropi, a sljedeća najgore plasirana - Moldavija, nalazi se na 112. mjestu. Kad su u pitanju zemlje regiona, Slovenija se nalazi na 34. mjestu, Hrvatska 41., Crna Gora 65., Makedonija 68., a Srbija na 84. mjestu", navodi Udruženje "Eko akcija" u saopćenju za javnost.

Iz "Eko akcije" podsjećaju da indeks okolišne učinkovitosti izračunavaju i svake dvije godine objavljuju univerziteti Yale i Columbia u saradnji sa Svjetskim ekonomskim forumom.

Ukupno 180 zemalja se ocjenjuje unutar deset tematskih cjelina, korištenjem 24 indikatora koji zajedno daju ocjenu učinkovitosti politika u oblastima utjecaja okoliša na ljudsko zdravlje i vitalnosti ekosistema.

"To je ujedno i ocjena katastrofalnog učinka rada naših vlasti, prije svega najodgovornijih za stanje okoliša u zemlji", navode iz Eko akcije.

To udruženje smatra "da okolišna politika u BiH služi isključivo interesima finansijskih i političkih elita, za koje je okoliš samo izvor zarade".

"U tome uživaju i podršku međunarodnih organizacija i institucija koje i same u pozadini lobiraju za nekontrolisanu eksploataciju resursa, dok nizom propalih projekata daju alibi domaćim akterima za destruktivne odluke", navodi se u saopćenju.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti