DIV u Konjicu počeo proizvodnju dijelova za brodove: Zaposleno 60 radnika

31.01.2018. 13:41 / Izvor: Akta.ba
DIV u Konjicu počeo proizvodnju dijelova za brodove: Zaposleno 60 radnika

Osim dijelova za brodogradnju, radit će se dijelovi za poljoprivredne mašine te dijelovi za željeznice.

Kompanija DIV iz Sarajeva u Konjicu je počela proizvodnju dijelove za brodogradnju, dijelova za poljoprivredne mašine, te dijelova za željeznice, o čemu je Akta.ba ranije pisala. Zaposlenje je dobilo 60 radnika, koji su dojučer bili na Zavodu za zapošljavanje i koji su prevenstveno bili kvalifikovani za obavljanje ugostiteljskih poslova ili su povremeno radili kao skiperi na rijeci.

U razgovoru za poslovni portal Akta.ba Almir Žujo, direktor DIV- a u BiH kaže kako su svi oni prošli obuku za varioce i brusače i već četvrti mjesec zarađuju plaću u kompaniji.

"U obuku svakog polaznika investirali smo oko 6.000 KM, što uključuje instruktore, profesore koji su  držali predavanja o osnovama zavarivanja. Nakon investicije u kadar, investirali smo u mašine koje su bile potrebne za pokretanje proizvodnje", pojašnjava Žujo.

Kompletna proizvodnja u konjičkoj fabrici ide za inostrano tržište, prvenstveno za Hrvatsku, Italiju, Njemačku, Austriju i Holandiju.

Kompanija je u pregovorima i za proizvodnju jednog manjeg dijela proizvoda za domaće tržište, a na pomolu su i novi poslovi za švedsko tržište.

Žujo poziva i ostale firme da se počnu baviti ovim ili sličnim poslom,  kaže kako je mnogo posla u ovoj branši.

"Ulaganja su velika, ali će se nakon nekoliko godina sigurno isplati", rekao je Žujo, napominjući kako je kod ovakvih investicija potrebna i pomoć države, što u BiH još nedostaje.

DIV sa investiranjem u Konjicu još nije stao. Ulaže se i dalje u pogon. U ovoj godini u planu je gradnja novog koji će zauzimati površinu od 1.000 m2, tako da će investiciju zaokružiti sa tri miliona maraka.

E. Ko.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti