Splitsko brodogradilište želi obnoviti suradnju sa bh. kompanijama

03.09.2014. 12:14 / Izvor: eKapija.ba
Splitsko brodogradilište želi obnoviti suradnju sa bh. kompanijama
OTVORI GALERIJU

Jedan dio kolača od 150 do 200 milijuna eura, koliko godišnje hrvatska kompanija Brodosplit daje za nabavne robe, mogle bi uskoro uzeti firme iz BiH. Naime, većinom su to proizvodi koji bi se mogli proizvoditi na ovim prostorima.

Jedan dio kolača od 150 do 200 milijuna eura, koliko godišnje hrvatska kompanija Brodosplit daje za nabavne robe, mogle bi uskoro uzeti firme iz BiH. Naime, većinom su to proizvodi koji bi se mogli proizvoditi na ovim prostorima, istaknuto je to danas na danu otvorenih vrata na kojem su razmatrane mogućnosti suradnje između bh. firmi i brodogradilišta Brodosplit koje je od nedavno u vlasništvu Grupacije DIV.

Tomislav Debeljak, predsjednik uprave Brodosplita i vlasnik DIV grupe, navodi da je cilj ovog događaja upravo ponovno uspostavljanje pokidanih veza i suradnje sa BiH kompanijama.

(Tomislav Debeljak)

Ističe da je DIV Grupacija još prije desetak godina otvorila poduzeća za proizvodnju u BiH. "Sada, kada je u našu grupu ušao i Brodosplit nekako se čini prirodnije da neke dijelove za brodove uvozimo iz BiH nego iz Kine, Norveške i sličnih zemalja. Cilj nam je  povezati industrije kako su nekada bile povezane“, naveo je Debeljak.

Ističe da je brod proizvod za čiju izgradnju su potrebne usluge od firmi iz različitih  oblasti, ne samo metalurgije, nego i iz elektroindustrije te industrije namještaja i dr.

Podsjetimo i na to da je nekada razvijena metalurška industrija BiH opskrbljivala hrvatska brodogradilišta brojnom opremom i uslugama. Brodovi izgrađeni u Brodosplitu sadržavali su razne metalne konstrukcije, odljevke kormila, prirubnice i sl.proizvodene upravo u našoj zemlji.  

I upravo su tradicija i iskustvo bosanskohercegovačke škole izrade kvalitetne metalurške opreme ponukale vodstvo DIV Grupe za poziv svim zainteresiranim tvrtkama i pojedincima u projekt revitalizacije nekad moćne metalurške industrije BiH. S ciljem povezivanja i ostvarivanja zajedničkih poslovnih interesa, u sinergiji sa Brodosplitom, razvijali bi se splitskoj brodogradnji potrebni proizvodi i usluge.

Što se tiče radne snage iz BiH koja je prije rata na hrvatskim brodogradilištima radila u velikom broju, Debeljak za eKapija.ba kaže da je hrvatska Vlada zbog velikog broja nezaposlenih koje imaju u svojoj državi zabranila uvozne dozvole. "Nešto će se sigurno morati u nekim segmetina otvoriti i tu ćemo pokušati lobirati prema Vladi da se taj prirodini proces vrati na neki nivo koji je prije bio", kaže za eKapija.ba Debeljak. 

Erdal Trhulj, federalni ministar energetike, rudarstva i industrije kaže da je na inicijativu Ministarstva ostvarnen kontakt sa DIV-om jer su kupovinom luke u Splitu počeli intezivno raditi na izgradnji brodova.

"Brodogradilište Split je prije rata bilo vezano za gospodarstvo BiH.  Zašto bi naše kompanije koje su nekada bile orjentirane na to tražite po svijetu tražile poslove kada u regiji ima još uvijek dosta poslova. Mislim da je dobar potez Div grupe kao vlasnika Bodosplita da prihvati  poziv za uspostaveljanje kontakata između stotinu firmi iz BiH iz metalske, elektro, drvne industrije, te industrije unutranjeg uređenja koje će, nadam se, dobiti priliku da rade sa Brodosplitom. Brodovi koje oni rade su veliki kruzeri gdje ima dosta posla za sve", navodi Trhulj.

Enes Čengić, generalni direktor Energoinvesta, kaže da njihova kompanija godinama direktno i indirektno surađuje sa DIV-om. DIV ima tvornicu vijaka koji se koriste na stubovima koje Energoinvest instalira i montira po cijelom svijetu. "Tu imamo dugogodišnju, plodonosnu i kvalitetnu suradnju. Žao mi je što takvu tvornicu nemamo u BiH, ali imamo je u najbližem okruženju, pa i to govori o jednoj dobroj prekograničnoj suradnji Hrvatske i BiH", kazao  je Čengić.

Interes za ulaganja u vjetroelektrane

Jedna od oblasti u koje Bropdosplit uključen je i izgradnja vjetoelektrana i plinskih eklektrana što su projekti u koje u posljednje vrijeme dosta ulažu. Jedan projekt već rade u BiH. Radi se o projektu izgradnje tri vjetroparka elektrana iznad Kupresa. Trenutno su u fazi ishođenja građevinske dozvole. Debeljak vjeruje da bi se to uskoro moglo završiti i da će krenuti sa investicijama. Navodi da njihova ulaganja nisu orjentirana lokalno te da imaju tvornicu u Srbiji, BiH te da je njihov interes da se šire na sve zemlje bivše Jugoslavije.

D.Kozina

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti