Vlada RS-a protiv odluke o uspostavljanju državnog odbora za investicije

22.03.2018. 16:09 / Izvor: Akta.ba
Vlada RS-a protiv odluke o uspostavljanju državnog odbora za investicije

Vlada Republike Srpske (RS), kako je saopćeno, zahtijeva od Vijeća ministara da stavi van snage odluku o uspostavljanju državnog odbora za investicije.

Vlada Republike Srpske (RS), kako je saopćeno, zahtijeva od Vijeća ministara da stavi van snage odluku o uspostavljanju državnog odbora za investicije, da pristupi izradi nove odluke usklađene s Ustavom i zakonima definisanim nadležnostima institucija u BiH, te u skladu sa sistemom koordinacije procesa evropskih integracija u BiH.

Polazeći od činjenice da su za infrastrukturne projekte u RS-u isključivo nadležne entitetske institucije, Vlada ovog entiteta navodi da je u svim fazama procesa izrade jedinstvene prioritetne liste infrastrukturnih projekata neophodno uključiti institucije RS-a, te da odluka o prioritetnim infrastrukturnim projektima u RS-u, za koje se kreditno zadužuje i obavezuje na servisiranje duga RS-a, može biti donesena isključivo unutar institucija tog bh. entiteta.

"Vlada RS-a smatra da je, s ciljem budućeg provođenja aktivnosti vezanih za finansiranje prioritetnih infrastrukturnih projekata posredstvom finansijskih instrumenata EU, neophodno riješiti pitanje funkcionisanja tzv. "Državnog odbora za investicije“ u skladu sa Ustavom i zakonom definisanim nadležnostima institucija u BiH, te sistemom koordinacije procesa evropskih integracija u BiH", saopćeno je nakon sjednice entitetske vlade.

Također, Vlada RS-a nije u mogućnosti izjasniti se u pravcu prihvatanja Sporazuma o finansiranju državnog programa aktivnosti za Bosnu i Hercegovinu za 2017. godinu, imajući u vidu da je, kako je saopćeno, konstatovan niz nepravilnosti u provođenju procesa programiranja državnog programa IPA za Bosnu i Hercegovinu za 2017. godinu, te da nisu u potpunosti uvažaveni stavovi nadležnih institucija iz RS-a u procesu izrade pojedinih akcionih dokumenata koji čine sastavni dio predmetnog sporazuma.

Entitetska vlada, kako se navodi, ne prihvata bilo kakve aktivnosti definisane u okviru državnog programa aktivnosti za Bosnu i Hercegovinu za 2017. godinu, a koje nisu u skladu sa ustavnim rješenjima u BiH.

Zahtijeva da se sve buduće aktivnosti u vezi sa programiranjem državnih paketa IPA vrše isključivo kroz radna tijela uspostavljena sistemom koordinacije procesa evropskih integracija u BiH, pri čemu je, kako je navedeno u saopćenju, neophodno i neizostavno pravovremeno učešće svih relevantnih institucija iz RS-a u procesu putem radnih tijela formiranih u okviru navedenog sistema, kako bi se omogućilo efikasno provođenje projekata u budućem periodu.

Na sjednici je utvrđen i Nacrt zakona o bezbjednosti kritičnih infrastruktura u RS.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti