Općina Gračanica u lancu vrijednosti suhe šljive

24.03.2018. 08:48 / Izvor: Akta.ba
Općina Gračanica u lancu vrijednosti suhe šljive

Projekat "Inovacije u lancu vrijednosti suhe šljive" implementira Nezavisni biro za razvoj (NBR) sa partnerima.

U multimedijalnoj sali Općine je upriličeno potpisivanje Sporazuma o zajedničkom ulaganju a u okviru projekta "Inovacije u lancu vrijednosti suhe šljive".

Projekat "Inovacije u lancu vrijednosti suhe šljive" ima za cilj uspostavu novih i sanaciju postojećih voćnjaka kako bi se poboljšala sirovinska baza za proizvodnju suhe šljive (adekvatna svježa šljiva pogodna za sušenje i procese/tehnologiju sušenja), kao i poboljšanje kapaciteta proizvođača svježe šljive (uspostava novih i sanacija postojećih voćnjaka, te edukacija voćara).

U sklopu implementacije projekta provedena je procedura odabira zainteresovanih poljoprivrednih proizvođača s područja općine Gračanica za odabir parcela i voćnjaka:

4 inovativna i edukativna voćnjaka – nasada šljive površine 0,5 ha po voćnjaku (ukupne vrijednosti ulaganja do 61.216,00 KM bez PDV-a) i 7 voćnjaka za sanaciju starih do 5 godina površine 0,5 ha po voćnjaku (ukupne vrijednosti ulaganja do 23.632,00 KM bez PDV-a).

Na ceremoniji potpisivanja prisutne je pozdravio predstavnik Općine Gračanica, Mirza Hodžić koji je riječ prepustio i Općinskom načelniku.

Načelnik Helić je rekao da je zadovoljan što je Općina Gračanica odabrana da bude dio ovog projekta i da je Općina zajedno sa nosiocem projekta i partnerima odabrali nekoliko subjekata koji će biti dio istoga.

"Želim naglasiti da je ovaj projekat osim Europske unije sufinansirala i Općina i to u iznosu od 35.000 KM a ukupna vrijednost na području Općine je oko 150.000 KM", izjavio je načelnik.

Projekat "Inovacije u lancu vrijednosti suhe šljive" implementira Nezavisni biro za razvoj (NBR) sa partnerima: Općinom Gračanica, Zemljoradničkom zadrugom "Gračanka" i Tehnološkim fakultetom Univerziteta Tuzla. Projekat sufinansira Europska unija, u okviru Programa za lokalnu samoupravu i ekonomski razvoj u BiH, EU ProLocal kojeg implementira GIZ.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti