U RS-u će biti uspostavljen Registar računa građana

06.04.2018. 08:18 / Izvor: Fena
U RS-u će biti uspostavljen Registar računa građana

Registar će omogućiti bržu i lakšu identifikaciju računa dužnika u poreskom, sudskom i izvršnom postupku.

U Republici Srpskoj (RS) bit će formiran Registar računa fizičkih osoba, koji će, kako navode iz Vlade, omogućiti bržu i lakšu identifikaciju računa dužnika u poreskom, sudskom i izvršnom postupku.

U registru će biti i računi fizičkih osoba u ostavinskim i sličnim postupcima, kod istraživanja sumnjivih aktivnosti, kao i u postupcima sprečavanja pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti, predviđeno je Nacrtom zakona o izmjenama i dopunama Zakona o unutrašnjem platnom prometu, koji je jučer utvrdila entitetska vlada

Uspostavljanje ovog registra će, navode, doprinijeti efikasnijem radu nadležnih sudova, poreskih, istražnih i drugih organa kojima će biti olakšan i ubrzan pristup podacima o računima fizičkih osoba koje neće morati tražiti od banaka, već direktno od Agencije za posredničke, informatičke i finansijske usluge Banja Luka (APIF), nakon uspostavljanja Registra računa fizičkih osoba.

Razlozi za donošenje ovog zakona sadržani su u potrebi uvođenja centralizirane baze podataka o računima fizičkih osoba otvorenih kod ovlaštenih organizacija za platni promet u cilju primjene međunarodnih standarda u borbi protiv pranja novca i finansiranja terorizma.

Na sjednici entitetske vlade razmatrana je i Informacija o zasnivanju novog proizvodnog ciklusa u poljoprivredi.

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i drugi nadležni organi su, kako je ocijenjeno, osigurali sredstva u iznosu od 71 milion KM za finansiranje tekuće proizvodnje i kapitalnih investicija, što je za 18 posto veći iznos raspoloživ za sufinansiranje tekuće proizvodnje i investicija po osnovu sredstava podsticaja.

Obezbijeđen je i regres na dizel goriva za proljetne i jesenje radove u 2018. godini u količini od 100 l/ha za obradive površine, odnosno 30 litara po hektaru za livade, s ukupno raspoloživim sredstvima u iznosu od sedam miliona KM.

Isplaćene su, navodi se između ostalog, sve obaveze po osnovu podsticaja za 2017. godinu.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti