Održan Treći međunarodni simpozij tekstilnog inženjerstva i dizajna - TImod 2018

24.04.2018. 08:16 / Izvor: Akta.ba
Održan Treći međunarodni simpozij tekstilnog inženjerstva i dizajna - TImod 2018

Drugi dan protekao je u radnoj atmosferi, kroz niz zanimljivih predavanja, te je upriličena i modna revija.

Ovogodišnji Međunarodni simpozij tekstilnog inženjerstva i dizajna TImod 2018 u organizaciji Fakulteta za tehničke studije Univerziteta u Travniku održao se 20-22. aprila 2018. godine u Travniku. Koorganizatori ovogodišnjeg simpozija TImod 2018 bili su Edukacijski fakultet Univerziteta u Travniku, Absolute group i Hasky sport, a partneri manifestacije:  kompanija  Kimateks d.o.o. i Privredna/Gospodarska komora Federacije Bosne i Hercegovine. 

Ovogodišnju manifestaciju pratio je bogat sadržajni program, te su prisutni gosti imali priliku  prisustvovati prezentacijama eminentnih stručnjaka iz regiona. 

U organizaciji Privredne komore FBiH i Fakulteta za tehničke studije prvog dana Simpozija održan je okrugli sto na temu: '' Planiranje potrebnih kadrova u tekstilnoj industriji''. Učešće su uzeli predstavnici kompnanija, obrazovnih institucija, ali i profesori sa Tekstilno tehnološkog fakulteta iz Zagreba, Leskovca, Zrenjanina i brojni drugi gosti. Nedostatak kadrova svakako je aktuelna tema koja i pored brojnih problema ograničava razvoj ovog sektora.

Pohvalno je da imamo pozitivnih i uspješnih prijema škola, koje u saradnji sa lokalnom zajednicom ali ponajviše sa privrednicima nastoje odgovoriti na potrebe tržišta rada, kada je ovaj sektor u pitanju. Svi prisutni su se složili da veliki problem predstavlja i odliv radno sposobnog stanovništva te da je ovo problem na čijem rješavanju trebaju raditi predstavnici vlasti na svim nivoima.

Počasni gost Simpozija  bio je  jedan od najvećih svjetskih tekstilaca iz područja odjevnih tehnologija, prof. dr. Dubravko Rogale. U njegovom bogatom naučnom opusu vrijedi izdvojiti da je vlasnik 17 inovacija i 23 domaća i EU patenta. Vanredni je član Akademije tehničkih znanosti Hrvatske, član Saveza inženjera i tehničara tekstilaca Hrvatske gdje je predsjednik Povjerenstva za obrazovanje i znanstveni rad.

Zanimljiva predavanja na temu ''Proizvodnja odjeće u sklopu Industrije 4.0 '', te '' Novim metodama spajanja odjeće'' kroz koje su prezentirane i neke od inovacija ekspertnog tima Rogale, svakako su izazvala veliku pozornost svih učesnika ovogodišnje manifestacije.

Inteligentna odjeća je pojam koji smo donedavno mogli samo povezivati sa naučnom fantastikom, no, zahvaljujući prof. dr. Snježani Firšt Rogale i njenom naučnom radu ovo je postala realnost. Za ovaj, u svjetskim razmjerima, jedinstven proizvod dobila je prvu nagradu Vidi e-novation 2007.  za najinovativniji rad u Hrvatskoj u izuzetno jakoj konkurenciji.

Drugi dan protekao je u radnoj atmosferi, kroz niz zanimljivih predavanja, te je upriličena i modna revija na kojoj su prezentirani radovi učenika Mješovite srednje škole Travnik i studenata Fakulteta za tehničke studije.

Prof. dr. Jovan Stepanović profesor je na Tehnološkom fakultetu u Leskovcu. Za izuzetan doprinos razvoju Univerziteta u Nišu, 2017. godine uručena je nagrada Zlatni znak profesoru Stepanoviću, čija je specijalnost mehanička tekstilna tehnologija. Ovaj međunarodno priznati naučnik iz oblasti bazičnih tekstilnih tehnologija će održati predavanje na temu geotekstila bez kojeg se danas ne može zamisliti moderna građevinska industrija.

Prof. dr. Vasilije Petrović sa Tehničkog fakulteta „Mihajlo Pupin" iz Zrenjanina koji već treći put učestvuje na TImod-u,  što je znak da svaki novi TImod nosi sa sobom promjene koje privlače pažnju kako novih učesnika tako i učesnika koji su i prije radili stručna predavanja.

Dugogodišnje iskustvo na mjestu voditelja proizvodnje netkanog tekstila u preduzeću Regeneracija iz Zaboka garancija je da će predavanje na temu „Netkani tekstil – područje primjene i zahtjevi" doc. dr. Krešimira Hajdarovića iz Hrvatske biti jedno od najposjećenijih na Simpoziju.

Tradicionalno kao i prethodne godine održano je takmičenje učenika srednjih stručnih škola, na kojem su učenici predstavili svoja znanja u šivanju i krojenju, odnosno konstrukciji odjeće. Kvalitetne nagrade na pobjednike u šivanju obezbijedila je kompanija Kimateks, dok je Fakultet za tehničke studije Univerziteta u travniku obezbijedio nagrade u vidu stipendija za pobjednike takmičenja iz konstrukcije.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti