BiH i Alžir radit će na unapređenju saradnje iz oblasti energetike

Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

BiH i Alžir radit će na unapređenju saradnje iz oblasti energetike

Ministar Crnadak i ministar Messahel razgovarali su i o mogućnostima potpisivanja sporazuma iz oblasti investicija.

28.05.2018. 09:53 / Izvor: Akta.ba

Ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak boravi u dvodnevnoj zvaničnoj posjeti Narodnoj Demokratskoj Republici Alžir. Ministar Crnadak se prvog dana posjete, 27. svibnja 2018. godine, sastao s ministrom vanjskih poslova Alžira Abdelkaderom Messahelom.

Ministar Crnadak i ministar Messahel razgovarali su o unapređenju odnosa BiH i Alžira, s posebnim naglaskom na oblast ekonomije, imajući u vidu značajne potencijale u sektorima energetike, rudarstva, namjenske industrije i poljoprivrede.

Ministri su zajednički konstatirali da je potrebno unaprijediti ekonomske odnose između BiH i Alžira, te je dogovoreno da se početkom 2019. godine u BiH održi 2. investicijska konferencija BiH - Alžir. Na 2. investicijskoj konferenciji BiH - Alžir će sudjelovati veliki broj gospodarstvenika iz Alžira, a Konferencija bi bila sastavni dio uzvratne posjete ministra vanjskih poslova Alžira Abdelkadera Messahela BiH. Također je dogovoreno da se u organizaciju posjete uključi Vanjskotrgovinska komora BiH, gospodarske komore Republike Srpske i Federacije BiH, kao i brojni gospodarstvenici iz BiH.

Ministar Crnadak i ministar Messahel razgovarali su i o mogućnostima potpisivanja sporazuma iz oblasti investicija, zdravstva, turizma, te readmisije.

Tijekom sastanka je razgovarano i o pitanjima sigurnosti i borbe protiv terorizma, što je jedan od glavnih vanjskopolitičkih prioriteta, kako BiH, tako i Alžira. Tema sastanka ministara bila je i situacija u jugoistočnoj Europi i sjevernoj Africi, kao i druga važna međunarodna pitanja.

Tijekom zvanične posjete Alžiru ministar Crnadak će se sastati i s premijerom Ahmedom Ouyahiaom, predsjednikom Vijeća naroda Gornjeg doma Parlamenta, Abdelkaderom Bensalahom, predsjednikom Nacionalne narodne skupštine Saidom Bouhadjom, ministrima energetike, industrije i rudarstva Mustaphom Guitounijem i Youcefom Yousfijem te predsjednikom Alžirske gospodarske komore i industrije Laidom Benamorom.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti