U FBiH u toku anketa o upotrebi IK tehnologija u domaćinstvima i pojedinačno

30.05.2018. 12:37 / Izvor: Fena
U FBiH u toku anketa o upotrebi IK tehnologija u domaćinstvima i pojedinačno

Federalni zavod za statistiku, u saradnji sa statističkim institucijama u BiH,  provodi redovno statističko istraživanje.

 Federalni zavod za statistiku, u saradnji sa statističkim institucijama u BiH,  provodi redovno statističko istraživanje "Upotreba informacijsko-komunikacijskih tehnologija u domaćinstvima i pojedinačno" u 2018.

Pomenuto istraživanje provodi se od 2016. u saradnji sve tri statističke institucije u BiH, radi dobijanja podataka o upotrebi i zastupljenosti informaciono-komunikacijskih tehnologija u Federaciji BiH i BiH u domaćinstvima i od pojedinaca.

Sadržaj istraživanja i propisana obilježja utvrđuje Eurostat u skladu sa Aneksom I propisa (EC) No 808/2004, po implementacijskim mjerama iz člana 8. istog propisa i na osnovu utvrđenog IKT modela.

Istraživanje o upotrebi informaciono-komunikacijskih tehnologija u domaćinstvima obuhvata: pristup informacijskim i komunikacijskim tehnologijama; upotrebu računara; korištenje interneta; upotrebu elektronskih servisa javne uprave (e-Government); trgovinu putem interneta–elektronsko poslovanje (e-Commerce); elektronske vještine (e-Skills), te socio-demografske karakteristike ispitanika.

Prikupljeni podaci koriste se kao pokazatelji obima i vrste korištene IKT tehnologije u domaćinstvima, kao i korištene IK tehnologije prema demografskim i obrazovnim karakterisikama pojedinaca.

Istaknuto je da su prikupljeni podaci povjerljivi i da će, u skladu sa odredbama Zakona o statistici Federacije BiH, biti korišteni isključivo u statističke svrhe.

Istraživanje traje do 1. juna 2018.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti