Šok-terapijom do boljeg prevoza građana

09.07.2018. 08:35 / Izvor: Oslobođenje
Šok-terapijom do boljeg prevoza građana

S obzirom na konfiguraciju KS-a, Gras bi trebao imati 50-ak minibusa, a u ovom momentu ih ima desetak.

U KJKP Gras se poduzimaju sve mjere kako bi se stabilizovao vozni park. Cilj je do septembra, odnosno početka nove školske godine osposobiti što veći broj vozila, ali i nabaviti nova. Po riječima Avde Vatrića, direktora KJKP Gras, najbolja situacija je sa tramvajima.

Vozni park

"Imamo dovoljan broj vozila, ali u narednom periodu ćemo se potruditi da higijenu vozila dignemo na viši nivo. Broj trolejbusa je na granici. Ukoliko bi se na tržištu pojavilo 10-ak polovnih, ali kvalitetnih i povoljnih vozila, kupili bismo ih i tako bismo zaokružili zadovoljavajući tramvajski i trolejbuski vozni park", kaže Vatrić i naglašava da je zahvaljujući donaciji Turske, i autobuski saobraćaj na zadovoljavajućem nivou.

Ovo preduzeće je iz Istanbula nedavno dobilo 15 autobusa zahvaljujući kojima su pokrivene autobuske linije.

"U narednom periodu moramo poboljšati održavanje autobusa i servisiranje. Pošto je većina vozila stara, moramo od naših vozila koja su tehnički neispravna popraviti još 10-ak vozila kako bismo mogli garantovati redovan autobuski saobraćaj na svim linijama. Najteže stanje je u minibuskom saobraćaju. S obzirom na konfiguraciju Sarajeva, Gras bi trebao imati 50-ak minibusa, a u ovom momentu ih imamo desetak. Rekonstruisali smo upravljačke strukture na minibuskom saobraćaju i to je bila neka "šok-terapija" kako bismo pokušali promijeniti stanje", ističe Vatrić. Cilj je, kako navodi direktor, do septembra osposobiti 10-ak minibusa, ali i nabaviti polovna, ali kvalitetna vozila.

Kriteriji

"Ovih dana ćemo raspisati javni tender za nabavku 17 minibusa. Nadamo se da će sve biti kako treba i da nam tender neće propasti zbog žalbi, kao što je ranije bio slučaj kada je tender raspisivalo Ministarstvo saobraćaja KS-a. Mi ćemo raspisati tender, postavit ćemo šire kriterije tako da može svako konkurisati kako bismo imali više ponuda iz kojih bismo izabrali najbolje. Tender će biti međunarodni, a vrijedan je 2,7 miliona KM koje je iz budžeta izdvojila Vlada KS-a", istakao je Vatrić, koji se nada da će sa novim vozilima Sarajevo dobiti kvalitetniji, sigurniji i pouzdaniji javni prevoz.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti