Prva start-up zajednica Grada Sarajeva okupit će više od 100 startup kompanija

10.07.2018. 12:08 / Izvor: Akta.ba
Prva start-up zajednica Grada Sarajeva okupit će više od 100 startup kompanija

Pored kreiranja ove platforme, cilj je ponuditi i set edukacija za nove poduzetnike na temu pokretanja startupa.

Na nedavno završenim Danima Beča u Sarajevu, potekla je inicijativa za formiranje prve start-up zajednice na nivou Grada Sarajeva u saradnji sa Privrednom agencijom grada Beča.

Ideja je da se oformi platforma koja bi omogućila povezivanje startup kompanija na nivou Sarajeva u jednu veliku zajednicu kroz koju bi se dijelili znanje i savjeti, ali i koja bi bila otvorena za potencijalne investitore. Pri tom bi Privredna agencija grada Beča pružila maksimalnu podršku i kompletan know-how.

Tarik Jažić, vlasnik agencije "Mentor" i član komisije za informatiku Grada Sarajeva, gdje aktivno zagovara temu Sarajeva kao pametnog grada, bio je jedan od učesnika radionice Startup u okviru spomenutog događaja, na kojoj se došlo do zaključka da je Sarajevu potrebna start-up zajednica.

Umrežavanja pokrenutih i budućih startup kompanija

Ovakva zajednica će biti podržana i promovisana od strane Gradske Uprave, sa ciljem umrežavanja pokrenutih i budućih startup kompanija, kao i uspostavljanja eventualne saradnje sa potencijalnim investitorima.

"Postojeće startup zajednice u našoj zemlji, iako ne postoji ni jedna zvanična start-up zajednica, su često fokusirane na jednu branšu kao npr. IT - Bit Alliance, različiti hubovi i slično. Pored toga, kreiranjem startup zajednice na nivou Grada uspostavila bi se dodatna sigurnost i povjerenje i sa strane poduzetnika i sa strane investitora. U konačnici, cilj cjelokupnog projekta je kreiranje platforme za razvoj start-up zajednice na nivou Grada Sarajevo koja će u naredne dvije godine imati zadatak da okupi na jednom mjestu najmanje 100 startup kompanija", pojašnjava Jažić za Akta.ba.

Pored kreiranja ove platforme, cilj je ponuditi i set edukacija za nove poduzetnike na temu pokretanja startupa, kao i organizovati jednom godišnje konferenciju koja će okupiti i prezentirati startup kompanije koje su dio ove mreže.

"Čitava priča je dobila maksimalnu podršku od strane Privredne agencije u Beču koji će u nastavku ponuditi savjetodavnu, logističku i finansijsku podršku u realizaciji ovog projekta. Idući koraci koje je potrebno uraditi su organizovati tim ljudi koji će raditi na implementaciji ovog projekta pri Gradskoj Upravi grada Sarajeva, uspostaviti konkretnu i jasno definisanu saradnju sa Privrednom agencijom u Beču te planirati budžetska sredstva za 2019. godinu", govori Jažić.

Kaže da bi poželjno  bilo da se ovaj projekat uveže sa dokumentom "Izazov br. 10" i da se platforma realizuje kao Community Cloud sistem, a sve sa ciljem značajnijeg iskoraka u postizanju Sarajeva kao pametnog grada.

Saradnje Grada i start-up zajednice

Izazova br. 10 - Sarajevo, grad budućnosti  je dokument koji se našao u zvaničnim politikama grada Sarajeva za period do 2020. godine. Spomenuti dokument ima za cilj kreiranje strategije razvoja grada kao pametnog grada sa implementacijom svih dostupnih smart tehnologija i rješenja, u cilju iznalaženja rješenja u sistemima javne uprave, urbanizma, zaštite zivotne sredine, saobraćaju i slično.

Kroz Community Cloud sistem program omogućava se osluškivanje i praćenje svih pojava na društvenim mrežama i internetu u kojima se grad Sarajevo javlja u bilo kojem kontekstu. Na ovaj način se gradi i jača odnos s građanima, dolazi do novih ideja, prate se potrebe građana, kreira se brend grada, postiže uvid u analitiku i optimizaciju sadržaja te se lakše dolazi do ciljne skupine i slično

Jažić kaže da bi se platforma prve start-up zajednice bavila i kreiranjem uslova za razvoj brownfiled investicija.

"Brownfiled je jedna od zanimljivijih stavki ove platforem, jer kada kompanija ili državni subjekt kupi ili iznajmi postojeće proizvodne kapacitete za pokretanje nove proizvodne aktivnosti ono što će uslijediti je sigurno dobra saradnje Grada i start-up zajednice, a i dobar primjer uspješne saradnje", govori Jažić.

Očekuje se da će u idućoj godini biti spremna testna verzija platforme koja će pokazati sve svoje funkcionalnosti, olakšati poduzetnicima da postanu vidljiviji na trzištu i da dođu do novih investitora za svoje investicije, ali i koja će u konačnici omogućiti jakim startup kompanijama da svoje proizvode i usluge plasiraju na tržište.

I.M.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti