Zatraženo pojašnjenje odluke o oporezivanju poklona u novcu

Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Zatraženo pojašnjenje odluke o oporezivanju poklona u novcu

Ministarstvo nije bilo konsultirano u vezi sa donošenjem navedene odluke da se oporezuju pokloni u novcu.

26.07.2018. 11:23 Izvor: / Akta.ba

Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice kao vodeća institucija nadležna za saradnju sa iseljeništvom Bosne i Hercegovine zatražilo je od Poreske uprave Federacije BiH pojašnjenje odluke da oporezuje poklone u novcu s obzirom da Ministarstvo nije bilo konsultirano u vezi sa donošenjem navedene odluke koja je s pravom izazvala veliko interesovanje ne samo iseljenitšva nego i cjelokupne bosanskohercegovačke javnosti.

Do dostavljanja odgovora Porezne uprave FBiH, Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice želi još jednom ukazati na značaj koji bosanskohercegovačko iseljeništvo ima na ukupan društveno-ekonomski sistem naše zemlje. Podsjećamo da su za novčane doznake iz inostranstva, a koje već duži niz godina predstavljaju stabilan izvor prihoda za Bosnu i Hercegovinu i čine 10-15% bruto društvenog proizvoda, najzaslužniji upravo građani porijeklom iz Bosne i Hercegovine, a koji žive van granica domovine.

Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice poziva sve institucije u Bosni i Hercegovini da prilikom preduzimanja mjera i aktivnosti ili donošenja odluka koje mogu imati implikacije na naše iseljeništvo, prethodno obave konsultacije sa Ministarstvom u cilju razumijevanja značaja iseljeništva i mogućih negativnih implikacija koje odluke institucija u Bosni i Hercegovini mogu imati po iseljeništvo.

Iseljeništvo iz Bosne i Hercegovine je višemilionsko i predstavlja značajn društveno-ekonomski resurs kojeg svi u Bosni i Hercegovini moramo biti svjesni i zajedničkim snagama stvoriti uslove za značajnije ulaganje iseljeništva, ne samo u finansijskom smislu, nego i smislu ljudskog potencijala i prenosa znanja i iskustava na čemu Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice predano radi.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti