Banjaluka počinje izradu akcionog plana "Zelenog grada"

24.08.2018. 11:07 / Izvor: Akta.ba
Banjaluka počinje izradu akcionog plana 'Zelenog grada'

Grad Banjaluka će biti prva lokalna zajednica u Bosni i Hercegovini koja će početi sa izradom akcionog plana "Zelenog grada".

Grad Banjaluka će biti prva lokalna zajednica u Bosni i Hercegovini koja će početi sa izradom akcionog plana „Zelenog grada“ što je postao standard u savremenim lokalnim zajednicama u Evropi, najavio je gradonačelnik Igor Radojičić otvarajući ekološko-turistički festival "Dani Vrbasa“, piše Banjaluka.rs.ba.

On je naveo da će izrada tog plana početi idućeg mjeseca i da će ovaj dokument podrazumjevati niz mjera i projekata koji se odnose na vodu, zaštitu voda, problem kanalizacije, te zaštitu vazduha i saobraćaj.

Govoreći o manifestaciji „Dani Vrbasa“, Radojičić je rekao da gradska administracija podržava ovakve programe i da će Grad i u budućnosti podržati sve manifestacije posvećene zaštiti životne sredine, ekologiji i turizmu.

On je pozvao nevladine organizacije, udruženja građana i javne ustanove da pripreme kvalitetne projekte i da apliciraju za sredstva iz posebne linije gradskog budžeta za finansiranje turističkih programa i projekata.

"Trebaju nam samo dobre ideje i partneri", istakao je Radojičić.

Govoreći o aktivnostima na zaštiti vodotoka Vrbasa, Radojičić je kazao da je završen rad na izradi plana zaštite od poplava, koji je rađen u saradnji sa Razvojnim programom Ujedinjenih nacija (UNDP).

"Ove godine počinjemo sa realizacijom prve faze ovog plana, a to je zona od granice Banjaluke i Laktaša do ušća Široke u Vrbas gdje će se raditi na vodozaštiti, s tim da je potrebno urediti cijelo područje koje se pokazalo kritičnim u katastrofalnim poplavama 2014. godine", kazao je gradonačelnik.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti