Šarović: Ukinute carine na izvoz mlijeka

Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Šarović: Ukinute carine na izvoz mlijeka

Odluka o ukidanju mjera ima veliki značaj za mliječnu industriju u Bosni i Hercegovini.

24.08.2018. 13:52 / Izvor: Akta.ba

"Vlada Kosova ukinula je i posljednje zaštitne za BiH, na izvoz mlijeka i mliječnih prerađevina na Kosovo, čime su uvaženi naši napori da se ovaj problem riješi u skladu sa principima slobodne trgovine", izjavio je danas ministar Spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović.

Odluka o ukidanju mjera ima veliki značaj za mliječnu industriju u Bosni i Hercegovini jer tržište Kosova predstavlja jedno od najznačajnijih tržišta za izvoz mlijeka i mliječnih proizvoda iz BiH.

"Carine na izvoz mlijeka, našim izvoznicima više se ne naplaćuju", ističe ministar Šarović, pojašnjavajući da je ukidanje ranije donesenih, spornih mjera od strane Prištine, rezultat zajedničkog rada zemalja CEFTA-e i ministarskog sastanka koji je prethodno održan u Beogradu a na kome su, osim ministra Šarovića, učestvovali i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Makedonije Ljupče Nikolovski i šef Direktorata za regionalnu saradnju Ministarstva ekonomije Crne Gore Goran Šćepanović.

Podsjećamo, nakon ovog sastanka Vlada Kosova je najprije djelimično ukinula prethodno donesene zaštitne mjere  na uvoz određenih vrsta voća, povrća i kukuruza, nakon čega su zemlje CEFTA-e zatražile potpuno ukidanje svih mjera, ocjenjujući ih kao štetne za CEFTA-u, kao zonu slobodne trgovine ali i za privrednike koji zadnjih dana nisu mogli slobodno izvoziti.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti