Početak kampanje "Mi predstavljamo kandidatkinje – vi birate"

14.09.2018. 13:20 / Izvor: Akta.ba
Početak kampanje 'Mi predstavljamo kandidatkinje – vi birate'

Ravnopravnost muškaraca i žena je vrijednost zagarantovana Ustavom BIH .

Žene čine više od 50% stanovništva u Bosni i Hercegovini – a koliko ih je u vlasti? Ovo pitanje u fokusu je kampanje „Mi predstavljamo kandidatkinje – vi birate“ koju je danas pokrenula Agencija za ravnopravnost spolova BIH, Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine.

Ravnopravnost muškaraca i žena je vrijednost zagarantovana Ustavom BIH te propisana i zaštićena zakonima. No usprkos tome, žene u našem društvu i dalje su u neravnopravnom položaju. Primjer za ovo je i neravnopravnost spolova u javnom i političkom životu i nedovoljno učešće žena u izbornom procesu u BiH. 

Iako izborni zakon BiH predviđa kvotu od najmanje 40% manje zastupljenog spola na kandidatskim listama, te obavezu da na kandidatskim listama na prvom ili drugom mjestu bude osoba iz manje zastupljenog spola, procenat izabranih kandidatkinja u institucije vlasti je tek oko 20%.

Istraživanja Agencije za ravnopravnost spolova BIH, kao što je “Političarke u medijima tokom predizborne kampanje - Slika koje nema“, kao i praksa, pokazali su da u predizbornom procesu kandidatkinje dobijaju manje medijskog prostora, što za posljedicu ima podzastupljenost u zakonodavnim tijelima i vladama na svim nivoima vlasti.

Stoga je Agencija za ravnopravnost spolova Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine, pokrenula kampanju kojom želi podići vidljivost žena na predstojećim Općim izborima. Agencija je uputila poziv svim političkim partijama registriranim na izborima da odaberu i dostave imena kandidatkinja koje će biti zastupljene u kampanji.

"Zadovoljni smo odazivom. A posebno smo zadovoljni artikulacijom izjava kandidatkinja koje su zastupljene u kampanji. To ćete vidjeti iz njihovog odlučnog stava, jasne poruke i riješenosti da se bore za pravednije društvo, društvo veće ravnopravnosti spolova", izjavila je tim povodom Samra Filipović Hadžiabdagić, direktorica Agencije.

Ovo je prva kampanja u BiH u kojoj se direktno može čuti riječ i poruka kandidatkinja. U video spotovima i na plakatima, kandidatkinje za Predsjedništvo BiH, Parlamentarnu skupštinu BiH, Narodnu skupštinu Republke Srpske, Parlament Federacije BiH i skupštine kantona, upoznaju nas sa svojim prioritetima i programima, te pozivaju glasače i glasačice da izađu na izbore i odgovorno glasaju.

Video spotovi su snimani u Mostaru, Sarajevu, Banja Luci, te u svim kantonima Federacije BiH. Prilagođeni su za dijeljenje na društvenim mrežama, a biće prikazani i u televizijskim programima.

Kampanja je realizirana uz finansijsku podršku Vijeća Evrope. Tim povodom, na press- konferenciji, organizovanoj povodom pokretanja kampanje, govorio je i ambasador Drahoslav Štefanek, šef ureda Vijeća Evrope u BiH, koji je istakao ulogu Vijeća Evrope u promicanju ideje ravnopravnosti spolova u javnom i političkom životu, kao i novinar Almir Terzić, jedan od glasnogovornika kampanje „Mi predstavljamo kandidatkinje – vi birate!“.

Dio kampanje "Mi predstavljamo kandidatkinje – vi birate“ je i regionalna konferencija „U susret Izborima 2018: Povećavanje učešća žena na mjestima političkog odlučivanja u BiH“, koja će biti održana 14. septembra u Sarajevu. Regionalna konferencija će okupiti stručnjakinje i stručnjake, kao i predstavnice i predstavnike tijela za ravnopravnost spolova iz BiH i regiona, u cilju razmjene iskustava i dobrih praksi u oblasti ravnopravnosti spolova u  političkom životu.

"Predstavnička tijela političke vlasti trebala bi da predstavljaju društvo kao cjelinu. Ako su polovica BiH društva žene, bilo bi pravilno, logično i prirodno da učešće žena i njihov uticaj bude veći. To je pitanje poštivanja Zakona – Zakona o ravnopravnosti spolova u BiH, Izbornog zakona, i drugih. To je istodobno, provođenje pravde, poštovanja ljudskih prava i dobrog upravljanja”, zaključila je Samra Filipović Hadžiabdić.

Iz Agencije za ravnopravnost spolova BIH, Ministarstva za ljudska prava i izibjeglice BiH pozivaju sve građane da se upoznaju s programima kandidatkinja, izađu na izbore i glasaju odgovorno.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti