NP Una oborio rekord u broju posjeta: Dolaze turisti iz svih krajeva svijeta

19.09.2018. 14:04 / Izvor: Akta.ba
NP Una oborio rekord u broju posjeta: Dolaze turisti iz svih krajeva svijeta

Bosna i Hercegovina ima šta ponuditi svijetu, dokaz tome je i NP Una koji iz godine u godinu postiže sve bolje rezultate.

Bosna i Hercegovina ima šta ponuditi svijetu, dokaz tome je i NP Una koji iz godine u godinu postiže sve bolje rezultate. Kao dokaz navedenom govori podatak da je u prvih osam mjeseci ove godine oboren prošlogodišnji rekord posjeta sa ulaznicama u NP od 85.000, potvrdio je za poslovni portal Akta.ba Amarildo Mulić, direktor NP Una.

On je pojasnio kako do kraja godine očekuje da taj broj dostigne 100.000 posjeta sa kupljenim ulaznicama.

"Do sada je zabilježen porast od 18 posto, a do kraja godine taj broj će se popeti vjerovatno na 20 posto", kaže Mulić.

Najbrojniji su inostrani turisti, potom turisti iz regiona i domaći. Oni dolaze iz različitih krajeva svijeta, pa čak se lagano otvara i tržište Malezije i Tajvana.

Mulić očekuje da će narednu turističku sezonu dočekati u boljem turističkom ambijentu, jer je Vlada kao osnivač NP Una prestrukturala milion maraka za modernizaciju i asfaltiranje u području NP.

Također, zahvaljujući Fondu za zaštitu okoliša pokrenuli su i projekat "Istraživanja Vuka u NP Una".

"Nacionalni park Una iz godine u godinu sa svojim partnerima, odnosno sa onim koji su uključeni u sve turističke tokove radi i na poboljšanju i proširenju turističke ponude ovoga kraja. Prošle godine je u cilju navedenog osnovan Turistički klaster Una, koji ima 30 članova", kazao je Mulić, te napomenuo kako su oni kao upravitelji zainteresovani da nađu balans između zaštite i očuvanja prirodnih vrijednosti i ekonomske vrijednosti ovog zaštićenog područja.

Napomenuo je kako turističku ponudu, svakako obogaćuju i domaćinstva koja egzistiraju u selima NP Una. Ona prodajući proizvode na kućnom pragu i nudeći višak svog stambenog prostora turistima doprinose razvoju turizma.

Govoreći o vrijednostima i zanimljivostima u NP Mulić, je kazao kako osim Štrbačkom buku, koji je postao top destinacija i nalazi se među deset destinacija kada je u pitanju BiH, druga interesantna zona je Martin Brod gdje se nalazi najveći po površini vodopad na rijeci Uni.

"Nezaobilazna usluga turističkih agencija u USK za ljubiteljke adrenalina su kajak i rafting na Uni",kaže Mulić, naglašavajući kako se u NP mogu pohvaliti kulturno-historijskim vrijednostima, odnosno ostacima starih gradova i utvrda, kao što su Pravoslavni manastir Rmanj, Sultan Ahmedova džamija u Kulen Vakufu, potom Stari grad Ostrvica iznad Kulen Vakufa.

Sve više interesa sportski ribolovci, kako domaćih, tako i inostranih pokazuju za mušićarenjem, kao i tradicionalni ribolov.

"Nacionalni park Una nudi i ostale pogodnosti od planirarenja do biciklizma, gdje je preko  200 km označenih biciklističkih i pješačkih staza", rekao je Mulić, te dodao kako se pripremaju za veliki događaj u NP, odnosno Prvu atletsku brdsku utrku “Nacionalni park Una”,  koja će bit održana u nedjelju, 23. septembra u organizaciji Nacionalnog parka “Una” i Sportskog udruženja “Ultra” iz Bihaća. Takmičari će trčati dionicu u dužini 13,5 kilometara.

"Ovo je još jedan od načina promocije i popularizacije našeg nacionalnog parka, s obzirom na to da su ovakve utrke idealne kao jedan od načina brendiranja zaštićenih područja. Prijavljeno je već više od 150 takmičara iz BiH, regiona i svijeta", kazao je Mulić, te dodao kako će se potrudit da ovo bude još jedna impozantna sportsko – turistička razglednica iz najljepšeg dijela Parka.

Osvrnuo se kratko i na učešće NP Una na Ekobisu u Bihaću, kojim je jako zadovoljan. U saradnji sa Unskim smaragdima održali su tri radionice na kojima su učestvovali učenici osnovnih škola iz USK.

E. Ko.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti