Domaće povrće teško do zime

Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Domaće povrće teško do zime

Zimskih zaliha povrća, ako je suditi po prinosu i kvalitetu, gotovo da neće ni biti, a i ono povrće koje dočeka zimu, moglo bi biti vrtoglavo skupo.

22.09.2018. 10:44 Izvor: / Nezavisne novine

Zimskih zaliha povrća, ako je suditi po prinosu i kvalitetu, gotovo da neće ni biti, a i ono povrće koje dočeka zimu, moglo bi biti vrtoglavo skupo, saglasni su proizvođači u BiH.

Poljoprivrednicima je, osim kukuruza, ove godine sve podbacilo, a mnogo povrća, naročito krompira i luka, odmah trune i neće ga biti moguće sačuvati za snježne dane.

"Prinosi luka su sigurno 55 odsto manji, krompira 40 odsto, međutim to nije najgore, jer ih je uhvatila i plamenjača i javlja se trulež pa neće moći ostati za zimu. Prodaju se odmah po niskoj cijeni", kaže Branko Mastalo, predsjednik Udruženja povrtara RS.

Dodaje da će u zimskom periodu rasti cijena krompira, a posebno do proljeća, kada je moguće da ga neće ni biti.

"Manje je i zasađeno, a kišna godina uticala je na razvoj plamenjače i to je izazvalo trulež i na luku i na krompiru. Proizvođači krompira iz Glamoča su mi rekli da već po vađenju imaju velike probleme i krompir im trune, te će imati velike posljedice", kaže Mastalo za "Nezavisne".

Veleprodajna cijena krompira je trenutno 0,30-0,40 KM po kilogramu, a pretpostavlja se da će cijena nadalje rasti i od januara do marta krompir će dostići cijenu koja se neće svidjeti kupcima.

"Luk je takođe lošeg kvaliteta, sitan je i trune, i većina proizvođača ga odmah prodaje pa će malo ko moći da ga ostavlja u skladišta", kaže Mastalo.

Dodaje da je s kupusarkama takođe loša situacija, jer su kupus napale razne bolesti.

"Varaždinac je negdje potpuno požutio, pa neće biti šta sjeći. Procjene su da neće biti ni kupusa kojeg obično imamo mnogo", kaže Mastalo i dodaje da će mu biti visoka cijena, a dosta će se pokrivati uvozom zbog nedostatka domaćeg.

Budući da je i u Srbiji ista situacija i prinosi manji za 40 odsto, a kavalitet povrća loš, zimnica će, kako kaže Mastalo, ove godine biti skupa.

Slična situacija je i u Federaciji BiH, a Nedžad Bićo, predsjednik Udruženja poljoprivrednika u FBiH, rekao je za "Nezavisne" da i ono povrća što ima trune, te da 60-70 odsto krompira i luka neće biti za upotrebu.

Stojan Marinković, predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača Republike Srpske, kaže da se ove godine poljoprivrednici bore s nepogodama i sigurno će biti smanjeni prinosi uz povećane troškove rada.

"Osim luka i krompira, koji trune, karfiol je jako pogođen i malo karfiola će se moći iskoristiti, a on će biti diskutabilnog kvaliteta. Rani kupus je takođe na više lokacija stradao, a vidjećemo šta će biti sa zimskim, koji nam je zapravo i najpotrebniji", kaže Marinković.

Dodaje da su poljoprivrednici imali jednu vrlo nerentabilnu godinu iza sebe kada su u pitanju povrtarske kulture.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti