Javne nabavke i njihova vrijednost u izbornoj godini povećana za 30 posto

03.10.2018. 15:16 / Izvor: Akta.ba
Javne nabavke i njihova vrijednost u izbornoj godini povećana za 30 posto

Tim monitora je tokom predizborne godine izvršio monitoring 3580 javnih nabavki, ukupne vrijednosti 1.645.189.461,70 KM sa PDV.

Institucije u Bosni i Hercegovini na svim nivoima vlasti povećali su u izbornoj 2018. godini ukupan broj javnih nabavki za čak 30 posto u odnosu na neizbornu 2017. godinu, rečeno je na današnjoj press konferenciji koju je organizavao Fond otvoreno društvo BiH, Razvojna agencija Eda Banja Luka, Transparency International BiH, Centar za istraživačko novinarstvo BiH i UG „Tender“ Banja Luka.

Tim monitora je tokom izborne godine izvršio monitoring 3580 javnih nabavki, ukupne vrijednosti 1.645.189.461,70 KM sa PDV.

Neplanirane a realizovane javne nabavke, višestruka i ponovljena kršenja Zakona o javnim nabavkama BiH, značajno uvećanje potrošnje javnih sredstava, neki su od specifičnosti otkrivenih tokom monitoring procesa javnih nabavki u 2018. 

"Uočili smo da je i broj postupaka koji smo pratili i ukupna vrijednost javnih nabavki uvećana za 30% u izbornoj 2018, u odnosu na neizbornu 2017 godinu", izjavio je Mervan Miraščija iz Fonda otvoreno društvo BiH.

Naglasio je da se radi o podacima koji se već nalaze u javnim izvještajima institucija za reviziju, te da je ovo samo nastavak dokumentacije o lošim primjerima provođenja javnih nabavki.

Od nabavki za koje je proveden monitoring, njih 1018 odnosilo se na nabavku radova i njihova vrijednost iznosila je 745.704.338,10KM. 

 

U segmentu nabavke usluga praćeno je 886 postupaka tokom kojih je potrošeno 391.545.031,20KM, dok je na nabavku roba dato 507.940.092,40KM u okviru posmatranih 1676 postupaka.

Aleksandra Martinović iz Transparency International BiH kazala je da je toku 2018. Transpareny International podnio 11 tužbi protiv organa koji provode javne nabavke. 

"Tri tužbe protiv Općine Čapljina, zatim protiv Sveučilišne kliničke bolnice Mostar, Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, 2 tužbe protiv Grad Trebinje, 3 tužbe JZU "Univerzitetski klinički centar Republike Srpske" te protiv ZP Rudnika i termoelektrane "Gacko" a.d. Od ovih 11, 4 presude su u korist TI BIH-a: Grad Trebinje – 2 presude; Univerzitetski klinički centar Republike Srpske, RITE Gacko", kazala je ona.

Uz to, podneseno je 18 prijava Agenciji za javne nabavke, najčešće zbog nepravilne primjene odredaba Zakona o javnim nabavkama.

Govoreći o nizu uočenih neregularnosti, istakla je da će se gotovo polovina planiranih radova na regionalnim putevima Direkcija regionalnih cesta Tuzlanskog Kantona realizovati u vrijeme izborne kampanje. Devet tendera ukupne vrijednosti gotovo 11,5 miliona KM (sa PDV-om) okončano je u drugoj polovini avgusta.

"Zanimljivo je da se posljednjom izmjenom plana nabavki najveći broj projekata ostavio za ovaj dio godine. Rokovi za prijem ponuda za ove nabavke su skraćeni na 15-16 dana", navela je ona.

Također, TI BIH u toku 2018. podnio 18 prijava Agenciji za javne nabavke i to najčešće zbog nepravilne primjene vrste postupka za dodjelu ugovora male vrijednosti i kratkih rokova za dostavu ponuda – konkurenstski zahtjev.

Aleksandra Martinović, predstavnica Transparency Internationala BiH prezentirala je najčešće primjere kršenja javnih nabavki gdje su rokovi potpuno nerazumni, a šampion ove godine su ŠGD Hercegbosanske šume d.o.o. Kupres.

"Ovaj organ objavio je nabavku kafe za kantinu i rok za prijem ponuda je bio 2 dana što nije dovoljno ni da se pročita tenderska dokumentacija. Osim toga, provode nabavku građevinskih radova izgradnje traktorskih vlaka u šumariji Tomislavgrad G.J. Vran planina gdje je rok čak 3 dana", istakla je ona.

Među primjerima koje je tim monitora danas predstavio javnosti, nalazi se i onaj vezan za KJP ZOI'84 OCS D.O.O. SARAJEVO. U planu nabavki za 2018. godinu, vrijednost nabavke za Izradu glavnog projekta i sanacije i rekonstrukcije startnog objekta na vrhu Bjelašnice po principu "Projektuj i izgradi je procijenjena 500.000 KM. Prilikom objave poziva za nabavku radova, procijenjena vrijednost radova je skočila na 1.200.000 KM (bez PDVa), odnosno za 140% Takođe je utvrđeno daje cijena radova rasla i nakon sklapanja ugovora.

S.B.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti