PKRS dodijelila 666 detašmana za izvođenje radova u Njemačkoj

06.10.2018. 09:31 / Izvor: Akta.ba
PKRS dodijelila 666 detašmana za izvođenje radova u Njemačkoj

Ukupan kontigent detašmana za BiH iznosi 2.000 dozvola mjesečno, od čega Republici Srpskoj pripada 666 detašmana, odnosno jedna trećina.

Privredna komora Republike Srpske organizovala je jučer svečanu dodjelu detašmana za izvođenje radova u SR Njemačkoj, za detašmansku 2018/2019. godinu.

Ukupan kontigent detašmana za BiH iznosi 2.000 dozvola mjesečno, od čega Republici Srpskoj pripada 666 detašmana, odnosno jedna trećina.

Kontigent Republike Srpske od 666 detašmana čini Redovni kontigent od 529 dozvola mjesečno (208 iz oblasti građevinarstva, 124 iz oblasti izolaterstva i 197 iz oblasti montažerstva) i Posebni kontigent od 137 dozvola mjesečno (54 iz oblasti građevinarstva, 32 iz oblasti izolaterstva i 51 iz oblasti montažerstva).

Detašmane su dobila banjalučka preduzeća INO – Gradeks, Telding, TE CA SI Monting, Termomontaža, EMP Interelektrik, Delta MD, Aragosta Invest, Dimont, GP Vranica, GP Tepić, ABC Solutions, GIP Gradis, Luka i Euromont Progim, dobijske kompanije Simpro Gradnja, Gipser i Brković, Laktaške firme IGM Metal i SD Sistemi, Jokić Invest iz Zvornika, Monting Montaža i Spark iz Bijeljine, Gradip iz Prnjavora, DM – Montaža iz Broda, Tehnoinženjering iz Brčkog, Unijat-M iz Prijedora, Montaža Mikić iz Gradiške i Kota Konstruction iz Trebinja.

Podsjećamo, Javni konkurs za dodjelu detašmana za izvođenje radova u Saveznoj Republici Njemačkoj u detašmanskoj 2018/2019. godini, objavljen je 07.08.2018. godine.

Komisija za detašmane PKRS, na sjednici održanoj 31.08.2018. godine, otvorila je zaprimljene koverte i izvršila kontrolu dostavljene dokumentacije, prema redoslijedu zaprimanja prijava na Javni konkurs i konstatovala da se na konkurs prijavilo 30 privrednih društava, svi iz Republike Srpske, osim „Tehnoinženjeringa“ d.o.o. koji je iz Distrikta Brčko. Od 30 prijavljenih privrednih  društva, 22 su korisnici detašmana, a osam su nova privredna društva koja se prvi put prijavljuju za dodjelu detašmana.

Za Redovni dio kontigenta (529 detašmana) prijavilo se 30 privrednih društava, od čega 22  korisnika detašmana i osam novoprijavljenih. Za Posebni dio kontigenta (137 detašmana) prijavilo se osam privrednih društava, od kojih je sedam privrednih društava koji su korisnici ovog kontigenta detašmana, a svih osam privrednih društava prijavilo se i za Redovni dio kontigenta.

Zahtjevi privrednh društava su sljedeći: za Redovni kontigent 1.081 detašmana, za Posebni kontigent 530 detašmana, što ukupno iznosi 1.611 detašmana i ove godine potrebe privrednih društava su mnogostruko veće od raspoloživog djela kontigenta  za Republiku Srpsku (666 detašmana).

Komisija za detašmane PK RS na sjednici održanoj 07.09.2018. godine donijela je Odluku o raspodjeli Redovnog kontigenta detašmana (529 dozvola) na 28 privrednih društava, od čega su 22 korisnici  detašmana iz ranijeg perioda, a šest su novoprijavljena privredna društva.

Dva privredna društva isključena su iz procesa raspodjele detašmana zbog neispunjavanja uslova predviđenih konkursom.

Na istoj sjednici Komisija je usvojila i raspodjelu Posebnog djela kontigenta detašmana koji pripada Republici Srpskoj (137 dozvola), na konkurs se prijavilo osam privrednih društava, a i dodjela je izvršena na svih osam privrednih društava od čega je sedam privrednih društava koji su korisnici ovog kontigenta iz prethodnih godina, a svih osam konkurisali su i za Redovni dio kontigenta.

Donesena Odluka o raspodjeli Redovnog i Posebnog kontigenta detašmana je dostavljena svim učesnicima Javnog konkursa sa poukom o pravu na prigovor i rokom za izjavu istog. Sa zadovoljstvom možemo konstatovati da nije pristigla ni jedna žalba, na raspodjelu kontigenta detašmana.

Prihod detaširanih privrednih društava u 2017/18. detašmanskoj godini iznosio je preko 32.000.000 evra.

Ono sto predstavlja roblem to je dobijanja ulaznih viza za radnike detaširanim privrednim društvima, koja izvode radove u SR Njemačkoj na osnovu međudržavnog Sporazuma između ove zemlje i Bosne i Hercegovine, napravio je ogromne probleme u pogledu organizovanja poslova našim privrednim društvima.

Naime, detaširana privredna društva prinuđena su da termine za viziranje čekaju i preko tri mjeseci, što naša privredna društva dovodi u situaciju da nisu u prilici sklapati nove ugovore zbog tretmana, tj. nemogućnosti zakazivanja temina u Ambsadi. Na ovakav način našim firmama onemogućuje se poslovanje, a ilustracije radi postupak za obradu odobrenja ugovora u “Arbeitsamt” traje minimalno tri do četiri nedjelje, radne karte dva do tri dana i ako tome dodamo čekanje na izdavanje ulaznih viza preko tri mjeseca, sva procedura traje četriri do pet mjeseci. Na ovakav način naše firme nisu u mogućnosti da ispunjavaju svoje ugovorene obaveze. Mogućnost slobodnog tržišta radne snage u SR Njemačkoj za državljane Bosne i Hercegovine dovelo je do ovog problema, i značajno otežali poslovanje detaširanih privrednih društava, pa pojedina nisu ni konkurisala za detašmane.

Dodatni problem sa kojim se detaširane firme susreću od 01.04.2018.godine, jeste da ukoliko privredna društva imaju sklopljene Ugovore kraće od 90 dana moraju da izvrše viziranje za radnike po principu šengen vize, tako da radnici nakon ovih 90 dana i nakon određene pauze moraju opet da traže ulaznu vizu u Njemačkoj Ambasadi u BiH, što im predstavlja dodatno otežavanje poslovanja u odnosu na prethodni period. Ranije, ovakvi primjeri su rješavani produžetkom vize kod nadležnih institucija u SR Njemačkoj i zbog značaja svima u procesu neophodno je da ovaj proces bude nastavljen na takav način jer određene poslove nije moguće sklapati na duži period.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti