Počeo Forum TIS: Statistika je preduslov svake saradnje

08.10.2018. 13:35 / Izvor: Akta.ba
Počeo Forum TIS:  Statistika je preduslov svake saradnje

Jedna od tematskih cjelina konferencije odnosi se na istraživanje, razvoj i inovacije.

O ulozi i važnosti statistike, te novim izazovima koji se nalaze pred statističkim institucijama zemlje regije, govori se danas na Međunarodnoj konferencija "Konkurentnost regionalnog tržišta, značaj statsistike i inovacija" koja je otvorena u Sarajevu.

Direktor Agencije za statistiku BiH, Velimir Jukić kazao je da je cilj da na konferenciji izlože najinteresantnije stvari vezane za specifičnosti ovog prostora, regije, tržišta, mogućnosti investiranja i kreiranja povoljnog poslovnog ambijenta.

"Jedna od tematskih cjelina konferencije odnosi se na istraživanje, razvoj i inovacije", kazao je Jukić, te pojasnio kako inovacije predstavljaju jedan od najvažnijih uslova za konkurentnost, rast i napredak.

"Namjera je kroz ovakve vidove saradnje doprinijeti razvoju statistika, poslovnom sektoru,  kao i da vladine organizacije, koje su suorganizatori konfrencije, nađu svoje mjesto i da u toj sinergiji postignu željene ciljeve i unaprijedimo regionalnu saradnju."

Prisutnim se obratila i Maja Pekeč iz Državnog zavoda za statistiku Hrvatske  koji kao partneri već drugu godinu zaredom podržavaju organiziranje ove konferencije.

Ona je kazala kako smatra da je područje tržišta, investicija i statistike iznimno bitno pogotovo iz razloga što sama statisitika pruža dobru za donošnje odluka u predstojećem razdoblju.

"Iz navedenog razloga bi željeli staviti poseban fokus koliko je bitna statistika i shvatiti ono što stoji iza brojeva", istaknula je Pekeč.  

Prisutni su kazali kako ideja foruma TIS bila da se napravi jedan regionalni forum koji bi okupio zemlje zapadnog Balkana i šire, a  kako bi se pospješila saradnja na unifikaciji, standardizaciji pristupa informacijama i komunikacijama u sferi saradnje finansijskih tržišta, statsitike, investicionih ulaganja, te informacija poželjnih za investitore.

Miladin Kovačević iz Republičkog zavoda za statistiku Srbije naveo je kako je statistika preduslov svake saradnje. Stoga će se navodi danas na panelima govoriti puno o ovim temama.

Ahmet Egrlić iz Vanjskotrgovinske komore BiH kazao je kako je važna stvar danas govorimo o statistici kao o alatu, jer danas nije moguće nikakve odluke donijeti bez statističkih informacija.

Naveo je kako  danas imamo situaciju da u zemlji službe rade odvojeno, jer nemaju dovoljno povjerenja jedni u druge, zbog čega se desi često da imamo pogrešne odluke.

"Mi ćemo na konferenciji govoriti o različitim kretanjima kad su u pitanju i investicije i vanjskotrgovinska razmjena i jedna opća poslovna klima u BiH, ukazati i na potrebe kako to u budućnosti treba raditi, ali i pogreške koje smo možda imali u prethodnom periodu. Sve skupa kada se pogleda, mislim da oni koji misle da su ovo stvari koje su na marginama društveno-političke scene varaju se, jer ovo je možda jedan i najvažniji posao koji jedna zemlja može raditi", kazao je Egrlić.

Govornici današnje konferencije polažu veliki značaj na promociju BiH, ali i za saradnju između institucija BiH i regionalnu saradnju.

Maida Bećirović, sekretar FIPA- e kazala je kako smo svjesni da ekonomski razvoj regiona danas u velikoj mjeri zavisi od priliva direktnih stranih investicija.

"Razlog tome je što priliv direktnih stranih investicija u svaku zemlju ima ogroman značaj na njen razvoj u dijelu priliva od poreza, priliva od korporativnih, tako i od indirektnih poreza, doprinosa i zapošljavanja. Pojedinačno, mi u regionu svi smo malo tržište i u tom smislu je to nedostatak, ali ako se udružimo, ako sarađujemo ovo tržište može biti itekako veliko tržište i imati uticaja na priliv direktnih stranih investicija u sam region. Statistika i podaci itekako imaju uticaja na novi priliv i na promociju same BiH", navela je Bećirović.

Armin Berbić, predsjednik Skupštine saveza za podršku ekonomskog i socijalnog razvoja Horizont 2024 rado se prisjeća aprila 2017. godine kada je regionalni forum za tržište, investicije i statistiku zvanično predstavljen u Sarajevu i kada je promovisan regionalni program TIS.

"Prošle godine smo konferenciju organizovali sa još 27 partnera, ove godine u organizaciji je učestvovalo 30 partnera, a imamo i 24 medijska partnera. To pokazuje da smo na pravom putu jer sve ovo doprinosi našoj viziji. Mi smo još uvijek u Evropi i svijetu pojedinačno mala tržišta, ali ako se udružimo i razgovaramo mislim da možemo dodatno unaprijediti tržište u BiH, regiji i šire", kazao je Berbić.

Inače, u okviru dvodnevne konferencije pored statistike, istraživanja i inovacija govorit će se i o tržištu i investicijama. Od govornika pored gore i navedenih, riječ više o konferencijskim temamam dat će Dr. Sanja Cukut Krilić, Fadil Fatić, zamjenik direktora Agencije za statistiku BiH, Katarina Stanić, Republički zavod za statistiku Srbije, Hamdo Tinjak, sekretar Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH...

Za sutra je planirano održavanje edukacije po pozivu koja je fokusirana na vanjsku trgovinu (uslovi za izvoz i uvoz, pregled stanja, zanimljiva područja...), poresku politiku (direkti i indirektni porezi, poređenje sa regionom) i javne nabavke (vrste i karakteristike postupaka, centralizovani sistem, način javljanja, raspisivanja, poređenja sa regionom).

E. Ko.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti