Na Festivalu autohtonih sireva Balkana sir iz Livna opet najbolji

15.10.2018. 08:35 / Izvor: Akta.ba
Na Festivalu autohtonih sireva Balkana sir iz Livna opet najbolji

Prema glasovima publike drugo mjesto osvojio je sir iz zemlje domaćina Francuske tajne a treće Holandski sirevi Silbo.

Osmi Festival autohtonih sireva Balkana završen je jučer u Beogradu, a u konkurenciji oko 300 vrsta neobičnih i originalnih sireva iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske, Francuske, Italije, ali i zemlje gosta – Holandije, po ocjeni posjetilaca najboljim je proglašen Eko sir mljekare Puđa iz Livna.

Ova mljekara drugi put izlaže na festivalu a njihov sir i prošle godine ocijenjen je najboljim. Kako je juče medijima kazao Momčilo Grković iz mljekare Puđa, za livanjsku mljekaru izlaganje i nagrada na festivalu vrlo su značajni jer doprinose još boljem pozicioniranju proizvoda na tržištu Srbije.

Prema glasovima publike drugo mjesto osvojio je sir iz zemlje domaćina Francuske tajne a treće Holandski sirevi SILBO.

Posjetioci su tokom dva dana bili u prilici da probaju više stotina sireva – od kozijeg mediteranskog sira, livanjskog sira, pirotskog kačkavalja, francuskog buđavog sira preko pljevaljskog i lisnatog sira.

"Bosna i Hercegovina je inače učesnik festivala od njegovog osnivanja i, što je zanimljivo, uvijek je među prva tri najbolja sira po ocjeni posjetilaca, barem jedan sir, a najčešće prvi ili drugi su upravo iz BiH", kazao je medijima osnivač festivala Srba Jovanović a dodjela nagrada to je i potvrdila.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti