AluKönigStahl vodi svoje partnere na sajam BAU

07.11.2018. 11:11 / Izvor: Akta.ba
AluKönigStahl vodi svoje partnere na sajam BAU

Na sajmu BAU 2019. možete očekivati nove proizvode u segmentu 'smart building' integracije, inovacije u protivpožarnoj zaštiti, novi sistemi za zaštitu od sunca.

Tehnološki napredak u građevinskom sektoru je jedan od glavnih preduslova na putu prema inteligentnim, ali i složenijim omotačima zgrade. Danas fasade predstavljaju multifunkcionalne inovativne sisteme koji moraju i mogu savladati složene zahtjeve. Digitalno planiranje i dizajn uz unaprijeđene proizvodne procese, omogućuju prilagođene komponente s adekvatnom preciznošću i kvalitetom izrade.

U arhitekturi budućnosti, digitalne tehnologije građenja će postaviti svoje standarde i u podršci kontroli građenja i kompleksnog umrežavanja uz optimizaciju potencijala.

Ogroman broj objekata u narednih nekoliko godina će postati sastavni dijelovi produktivnog grada u kojem je moguće zadovoljiti stanovanje i rad u 21. stoljeću.

Međunarodni sajam BAU je najvažnija platforma za nove materijale i inovacije proizvoda za ekonomski, stambeni i komercijalni sektor kako u novim, tako i u postojećim objektima.

AluKönigStahl partneri Schüco, Jansen i Warema, kao tržišni lideri u inovativnim rješenjima metalnih konstrukcija i sistema za zaštitu od sunca, predstavljaju svoje inovacije i dalji razvoj. AluKönigStahl već 7. put za redom organizuje obilaske za bosanskohercegovačke firme iz metaloprerađivačkog sektora, te sektora arhitekture i projektovanja.

O svemu ovome, kao i o učešću na sajmu BAU razgovarali smo sa menadžmentom firme AluKönigStahl u Bosni i Hercegovini,  Senadom Mašićem i Borisom Lenasijem.

"AluKönigStahl vodi svoje partnere na sajam BAU od samog osnivanja firme u Bosni i Hercegovini. Već na sajmu BAU 2005. godine, grupa metaloprerađivača i arhitekata je kao gost saznala o trendovima alu-staklenih fasada i uvidjela prednosti rada sa nama. Rezultat toga je mnoštvo objekata u BiH i regionu koji su svih prethodnih godina „obučeni“ u Schüco i Jansen staklene fasade. Na svim tim objektima, naši metaloprerađivački partneri ali i arhitekti te investitori, su imali prilike vidjeti prednosti rada sa našom firmom ali i sistemima koje uspješno predstavljamo na tržištu BiH posljednjih 15 godina. U prethodnim godinama, ukupan broj naših gostiju je preko 500 od čega, pored metaloprerađivača i arhitekata, imamo i veliki broj predstavnika investitora, građevinskih firmi i developera", kazao je Mašić.

Osvrćući se na  značaj odlaska naših firmi na BAU, Mašić je kazao kako prisustvo BAU sajmu je jako značajno, i to iz više segmenata. "To nije samo iz potrebe da se naše firme i partneri upoznaju sa najnovijim trendovima već i da usvoje tehnologije i primjene ih u što većem obimu u svojoj praksi. Name, naše firme su već prepoznate na tržištu Zapadne Europe kao pouzdani partneri, a ovakvi eventi kao što je BAU pružaju mogućnost daljeg unaprijeđenja znanja ali i jačanja mreže kontakata koje na kraju dovode i do konkretnih poslovnih rezultata."

Da je ovaj sajam od velikog značaja za bh. kompanije potvrđuje i podatak da dosta njih profotira.

Lenasi kaže kako je takvih primjera zaista mnogo i teško je izdvojiti nešto posebno.

"U prošlosti je bilo mnogo poslovnih dogovora direktno sklopljenih na BAU sajmu ali i ostvarivanja jakih poslovnih veza koje su naknadno dovele do rezultata i poslovnih uspjeha naših partnera", pojašnjava Lenasi.

Govoreći o proizvodima koji će biti u fokusu sajma, Lenasi kaže kako na svakom sajmu, naši partneri Schüco, Jansen i Warema prezentuju inovacije u svojim oblastima.

"Na sajmu BAU 2019 možete očekivati nove proizvode u segmentu 'smart building' integracije, inovacije u protivpožarnoj zaštiti, novi sistemi za zaštitu od sunca kao i veliki formati prozora, kliznih sistema u 'Panorama designu'", zaključuje Lenasi.

Direktor kompanije Global One Sarajevo, Adnan Velić vjeruje da je termin održavanja sajma BAU 2019. već odavno zabilježen u podsjetnicima ozbiljnih kompanija iz metaloprerađivačkog, odnosno građevinskog sektora u cjelini.

"Već treću godinu zaredom smo počašćeni pozivom naših partnera AluKoenigStahl d.o.o. Sarajevo da sudjelujemo na sajmu BAU u Minhenu koji je uvijek izvanredno organizovan. Posjetom Sajmu pružaju nam se mnogostruke mogućnosti upoznavanja sa najnovijim tehnološkim dostignućima, kao i prilike za međusobnim povezivanjem i umrežavanjem sa profesionalcima i firmama iz cijelog svijeta. Podrška je ključna riječ u našem poslovanju, jer je uspjeh naših partnera i naš uspjeh, a isti snažno podupiremo međusobnim kompetencijama, energijom, znanjem i iskustvom", kazao je Velić.

Dodaje kako izazov sa kojim se susreće najveći dio firmi iz metaloprerađivačkog sektora na cjelokupnom tržištu, pa tako i u Bosni i Hercegovini, jeste nedovoljan kapacitet adekvatnog inžinjeringa koji bi pratio izradu tehničke dokumentacije, proizvodnju i montažu. Upravo tu prazninukaže nastoji popuniti Global One d.o.o. 

"Obzirom da su naši projekti i klijenti pozicionirani širom svijeta, od SAD-a, UAE-a, Kazahstana, Ruande, Karipskih otoka, do zapadnih evropskih zemalja, sajmovi poput BAU 2019 pružaju jedinstvenu mogućnost da se na jednom mjestu susretnemo sa postojećim kao i potencijalnim poslovnim partnerima", istaknuo je Velić, te dodaokako je sudjelovati u razvoju i gradnji modernih savremenih, ekološki prihvatljivih i futurističkih fasadnih sistema imperativ koji firmu kontinuirano vodi naprijed.

"U tom smislu predano i vrijedno radimo na pronalasku najoptimalnijih rješenja, a našim klijentima nastojimo ponuditi najbolju uslugu, kao i proizvode najboljih svjetskih brendova kakav je Schüco.BAU u Minhenu predstavlja jedinstvenu šansu u traženju odgovora na izazove koji nas čekaju na globalnom putu razvoja i napretka", poručio je Velić.

E. Ko.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti