Privrednici iz Italije izrazili interes za investiranje u Gradačac

27.11.2018. 11:00 / Izvor: Akta.ba
Privrednici iz Italije izrazili interes za investiranje u Gradačac

Gradačac posljednjih godina bilježi snažan ekonomskih rast, to pokazuje i broj da je u prošloj godini ostvaren izvoz od 360 miliona KM.

U Općinu Gradačac uskoro stižu nove italijanske investicije. Tokom nedavne posjete italijanskom gradu Castenedolo koji se nalazi u regiji Breša, delegacije Općine na čelu sa načelnikom Edisom Dervišagićem, razgovarala je o budućim modelima saradnje posebno kroz realni sektor. Ova dva grada još od 2008. godine prijateljski sarađuju na području kulture i obrazovanja.

Ovom prilikom posjećeno je nekoliko privrednih subjekata i održan sastanak sa predstavnicima udruženja privrednika ove regije.

Sastanci su održani sa predstavnicima firmi iz metaloprerađivačke industrije, industrije plastike i mliječne industrije, tačnije proizvodnja sira Grana Padano.

"Kroz razgovore i prezentaciju potencijala općine Gradačac privrednici iz Italije izrazili su zainteresovanost da posjete Gradačac i da se lično upoznaju i uvjere u potencijale koje naša općina pruža. Općinski načelnik predstavio je potencijale općine Gradačac i šireg okruženja kao i pogodnosti privrednih ulaganja na općini Gradačac. Rezultat ovih razgovora dogovorena je posjeta predstavnika privrednih subjekata ove regije općini Gradačac radi ostvarivanja direktnih kontakata s privrednicima općine Gradačac gdje bi se predstavili potencijali za strana ulaganja", rekli su iz Općine za Akta.ba.

Općina Gradačac je od prošle godine i zvanično nosilac Certifikata za povoljno poslovno okruženje BFC certifikat, a uska saradnja općinske administracije i privrednika otvorila je vrata novim investicijama. 

U proteklom periodu vršena su velika ulaganja u Industrijske zone na području općine Gradačac.

Kostantno ulaganje u infrastrukturu i opremljenost industrijskih zona  stvaraju se pretpostavke za dolazak novih investicija.

"Pored industrijske zone II koja je u punoj ekspanziji, Općina posjeduje još tri industrijske zone. Zona I je staro industrijsko jezgro Gradačca i ona je u potpunosti izgrađena. Kada su u pitanju regulacioni planovi industrijskih zona oni su davno urađeni, no zahtjevi i situacija na tržištu se mijenjaju pa Općina prati zahtjeve privrednika veličina parcela, pristupni putevi i sl. jer su u prvom planu njihovi interesi", kažu iz Općine.

Dodaju da je općina Gradačac i na povoljnom geografskom položaju. Do granice sa Evropskom unijom ima 20-ak a do autoputa koji povezuje Beograd i Zagreb 30-ak minuta vožnje. Kvalitetna putna povezanost jedna je od prednosti za gradačačke privrednike i buduće investitore.

Gradačac posljednjih godina bilježi snažan ekonomskih rast, to pokazuje i broj da je u prošloj godini ostvaren izvoz od 360 miliona KM.

Primjetan je i stalan rast broja zaposlenih kojih trenutno ima više od 9.000, čime je znatno prestignut prijeratni broj.

Kako kažu iz Općine sve ovo mogu zahvaliti pozitivnom odnosu lokalne zajednice prema ulaganjima u privredu, kako domaćim tako i stranim.

"Upravo ovaj aspekt i činjenica da je gradačačka privreda uglavnom izvozno orijentirana, sa dosta stranog kapitala, mogli bi pomoći da se privuku i privrednici iz Italije. Među trenutno najvećim stranim investitorima u Gradačcu su TMD Cimos, TMD Dommers d.o.o., Wagner Automotive, kada je u pitanju metaloprerađivačka industrija, zatim Lactalis BH d.o.o. Gradačac - Grupacija Lactalis  u prehrambenoj industriji gdje je zaposleno oko 950 radnika”, kazali su nam iz Općine Gradačac.

I.M.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti