Voćari traže ravnopravniju raspodjelu podsticaja

31.12.2018. 10:30 / Izvor: Alternativna televizija
Voćari traže ravnopravniju raspodjelu podsticaja

Dragoja Dojčinović, kaže da su prethodnih godina mljekari bili neopravdano favorizovani a to, kaže, očekuju i u 2019. 

Tražimo ravnopravniju raspodjelu novca za poljoprivredne podsticaje u narednoj godini jer nije fer da većina agrarnog budžeta završi kod mljekara, poručuju ovo iz Udruženja voćara RS.

Dragoja Dojčinović, kaže da su prethodnih godina mljekari bili neopravdano favorizovani a to, kaže, očekuju i u 2019. 

"Mi već vidimo po najavama i traženjima od mljekara da oni ipak već insistirjau da to bude 0,30 feninga po jednom litru i čk doatno po grlu, što znači da i dalje planiraju da uzmu ozmeđu 50 i 60 odsto agrarnog budžeta. to nije realno, mi ćemo insistirati  i tražiti da ide procentualno ili da svaka poljoprivredna oblast ima svoj dio budžeta i da raspolaže sa tim", kaže Dragoja Dojčinović, predsjednik Udruženja voćara RS. 

Ministar Boris Pašalić voćarima, i svim poljoprivrednicima, poručuje da tek treba da razgovaraju o Pravilniku o podsticajima. Priznaje da su mljekari prethodnih godina bili blago privilegovani ali kaže da nema mjesta strahu da će neki od poljoprivrednih sektora biti oštećen. 

"Tačno je da su mljekari bili privilegovani na neki način jer su imali na raspolaganju nekih osam, devet mjera i da je premija za mlijeko bila 0,30 feninga po litru što je najveća premija definitivno u okruženju. A mi smo svjesni da velike premije uništavaju poljoprivrednu proizvodnju i prave od poljoprivrednih proizvođača ovisnike, a ovisnici kao što sami znate nisu ni kreativni ni inovativni i samo čekaju ono od čega ovise. Tako da mi želimo više sredstava da uložimo u kapitalne investicije i želimo da imamo ravnomjeran budžet, podsticanje različitih sektora", kaže Boris Pašalić, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS.

Nakon praznika ministar i predstavnici poljoprivrednih udruženja će da razgovaraju o podsticajima, tačnije, o raspodjeli 70 miliona maraka agrarnog budžeta za 2019.godinu. Mljekari u RS- u prvi su spremili zahtijeve za novu Vladu i oglasili se još prošle seedmice. Traže da se u novom Pravilniku o podsticajima za njih izdvaja 30 feninga po litru mlijeka, a traže i veće podsticaje za uzgoj junica.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti