Ukida se paušal, iako plaće zastupnika u Skupštini KS ostaju san mnogih građana

18.01.2019. 10:09 / Izvor: Akta.ba
Ukida se paušal, iako plaće zastupnika u Skupštini KS ostaju san mnogih građana

Traži se ukidanje paušala na plaću profesionalnim zastupnicima koji je do sada iznosi 580 KM, odnosno dvije osnovice plaće.

Zastupnici Skupštine Kantona Sarajevu u srijedu, 23. januara 2019. godine prvi put će raspravljat će o Prijedlog zakona o plaćama i naknadama u organima vlasti Kantona Sarajevo, 

Traži se ukidanje paušala na plaću profesionalnim zastupnicima koji je do sada iznosio dvije osnovice plaće, odnosno 580 KM.

Pored paušala zastupnici u Skupštini KS imaju redovnu plaću koja je određena prema platnom razredu, koeficijentu za izabrane dužnosnike, nosioce izvršnih funkcija, imenovana lica, pravobranioce i zamjenike pravobranioca.

Predsjedavajući Skupštine ima koeficijent 9,8, njegov zamjenik 9,5, ministri u Vladi KS 9, predsjednik kluba u Skupštini KS 8,2, predsjednik radnog tijela 8, poslanik u Skupštini 7,8...

Nova osnovica za obračun plaća u KS je 315. Tako da će na plaća predsjedavajućeg  Skupštine KS biti 3.087 KM, zamjenika 2.992 KM, ministara 2.835, poslanika u Skupštini 2.457 KM.

Izabrani dužnosnici, nosioca izvršnih funkcija u organima zakonodavne i izvršne vlasti Kantona Sarajevo, imenovanih lica i pravobranioca i zamjenika pravobranioca imaju i druga prava. Omogućena im je naknada za troškove ishrane - topli obrok, naknada plaće zbog bolesti ili povrede, naknada za godišnji odmor i plaćeni dopust, naknada za slučaj smrti, povrede na radu, teške bolesti i invalidnosti, te naknada za prijevoz na posao i s posla.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti