Usvojena Odluka o projektu odsumporavanja Bloka 6 TE Tuzla: Traže se konsultanti

25.01.2019. 09:43 / Izvor: RTV Slon
Usvojena Odluka o projektu odsumporavanja Bloka 6 TE Tuzla: Traže se konsultanti

Usvojena je Investicijska odluka o projektu izgradnje uređaja za odsumporavanje Bloka 6 koji koristi mrki ugalj sa većom količinom sumpora.

Usvojena je Investicijska odluka o projektu izgradnje uređaja za odsumporavanje Bloka 6 koji koristi mrki ugalj sa većom količinom sumpora, potvrđeno je iz Termoelektrane Tuzla.

Kako je napomenuto “u ovim trenucima čeka se odabir konsultanata za odabir najsavremenije tehnologije” – istaknuto je u sklopu jučerašnje tribine o aerozagađenju Tuzle.

TE Tuzla je od početka 2015. godine, kada je stupio na snagu Zakon o izdvajanju i usmjeravanju dijela prihoda koji se ostvari radom termoelektrana, zaključno sa 2018. godinom po istom osnovu na račun Grada Tuzla uplatila oko 20 miliona KM i u skladu sa ovim  zakonom  ista sredstva su upravo namijenjena za poboljšanje životnih uslova građana. U prve tri godine na projekte toplifikacije potrošeno je tek oko 2,8 miliona konvertibilnih maraka, međutim pod pritiskom građana MZ Šićki Brod i Bukinje i opozicije u Gradskom vijeću, rebalansom Budžeta u 2018. godini obezbjeđeno je 2.100.000 KM za širenje mreže toplifikacije.

Izet Delalić, rukovodilac pogona proizvodnje u Termoelektrani Tuzla, ističe da je poseban izazov iz ugla TE Tuzla govoriti o analizi  aerozagađenja u gradu i mjerama koje će popraviti isto stanje.

"Pitanje, koliki  je uticaj ili doprinos emisije  zagađujućih materija u atmosferu iz  dimnjaka  TE Tuzla na stanje aerozagađenja grada je kompleksno. Napominjem da TE Tuzla  izvršava  sve svoje zakonske obaveze iz  oblasti zaštite okoliša. Od  1996. godine u projekte zaštite okoliša je uložila značajna finansijska sredstva (više  od 150 miliona KM). Kao proizvodni objekat JP EP BiH, TE Tuzla se nalazi se u tranzicijskom periodu u smislu prihvaćenog plana izgradnje novog bloka i plana završetka radnog perioda postojećih blokova uz progresivno smanjenje emisija (SO2,NOx,prašina), a sve  u skladu  sa direktivama EU na blokovima koji ostaju u radu poslije 2023. godine (državni  plan NERP)."

"Trenutno, dinamika realizacije  istog plana može biti ugrožena zbog kašnjenja početka izgradnje novog bloka u TE Tuzli", ističe Delalić i dodaje da zbog činjenice da je i dalje u zimskom periodu zrak u gradu  prekomjerno zagađen i to dominantno zbog negativnog uticaja velikog broja individualnih kućnih ložišta, efekti  sigurne, pouzdane, jeftine isporuke i distribucije toplinske energije u sistem daljinskog grijanja su devalvirani.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti